MANIA (2)

 

MANIA E O STARE REALA

Nebunul indata isi da pe fata mania, dar inteleptul ascunde ocara. – (Prov.12:16)

Mania e un sentiment cu care fiecare dintre noi are de-a face. Acolo unde iubirea de sine se incuibareste ;mania e prezenta.Mania apare sub diferite forme :furie,frustare, amaraciune,uneori chiar o tacere muteasca;exprimandu-se prin diferite moduri cele mai des intalnite sunt:cearta,violenta,respingerea,tipete,porecle si se mai pot adauga la lista inca multe moduri de exteriorizare.

Mania e un dusman al prieteniei ,inchizandu-l pe cel cuprins de manie intocmai ca intr-o puscarie (puscarie emotionala). Unii vad situatia in care sunt prinsi si isi doresc eliberarea.Unii considera caci razbunarea sau un fum de tigara ii va aduce la normal ,si se folosesc sa scape in felul acesta-inselaciune.Alti si-au pierdut orice speranta si cauta mijloace de iesire prin terminarea existentei lor aici pe pamant ;e trist dar un mare adevar.

Mania ucide oamenii,duce copiii la razvratire,destrama familiile si dezbina biserici.

Vazandu-se dezastrul produs de ,manie ,oamenii de bine cauta moduri prin care fiinta omeneasca sa fie eliberata de starea aceasta.Despre manie se scriu o sumedenie de carti,seminare in care se invata cum sa se controleze mania ,se construiesc o sumedenie de spitale cu mod specific pentru asemenea oameni ,cu un singur scop ;daca e posibil sa fie omul izbavit de sub pacostea numita:”Mania”.

Nici Dumnezeu nu ramane pasiv in asemenea situati ci prin Cuvantul Sfintei Scripturi ne invata cum putem sa scapam de manie. Trebuie sa remarc faptul spus in Scripturi:”Toti oameni au pacatuit” la fel cand vorbim despre manie toti oameni sub o forma sau alta au fost sau sunt cuprinsi de manie.

CATEVA DIN LUCRURI CARE PRODUC MANIA.

  1. NEIMPLINIREA      DORINTELOR.

Multi oameni neatingandu-si scopurile dorintele,ne putand sa controleze in felul in care ei vreau devin :maniosi.Ahab este omul care cade in aceasta categorie ,cand dorinta nu i-a fost implinita ,de-a avea via lui Nabot ,fiind dejosit,respins,Biblia spune caci Imparatul s-a intors acasa :”trist si manios,si a inceput sa se exteriorizeze mania,urcandu-se in patul lui,devenind tacut,si-a intors fata spre perete,a vrut sa fie izolat de cei din palat,si n-a mancat ,isi dorea pieirea din cauza caci dorinta nu ia fost implinita.(1Imp.cap.21).

2.PIERDEREA CONTROLULUI.

Situatia aceasta se atribuie in mod deosebit celor ce sunt in functi de conducere;presedinti,pastori,lideri,dar nu se opreste aici ci se rasfrange si asupra nucleului numit familie sau grup (cand isi pierde autoritatea de a fi lider a grupului)

Biblia descrie cazul lui Saul imparatul care observa cum pierde controlul asupra imparatiei caci Dumnezeu a ales pe David in locul lui. Aceasta a produs o manie de moarte si nu de putine ori din cauza maniei de care era stapanit Saul ,viata lui David era in primejde de moarte. Mania si invidia lucreaza mana in mana,cand femeile prin cantarea lor aduceau glorificare lui David ,Saul a devenit foarte manios ,a avut o manie crescand in viata lui ,din cand in cand muzica cantaretului David il linistea dar aceasta a crscut in viata lui Saul pana  ce el insusi observa si declara intr-o clipa de luciditate din viata lui :”am lucrat ca un nebun”. Mania nu e altceva de cat o forma de exprimare a stari de nebunie.

3.CA SA OBTINA POPULARITATE

Multi oameni se folosesc de mania ca si de o arma pentru as atinge scopurile cand este vorba de a fi vazuti apreciati(dar aceasta nu tine numai cand respectivul e de fata. Nu a-ti vazut in filme intalnit in realitate asemenea oameni printro ridicare brusca a voci ,un pumn in masa plini de furie i-au controlul anumitor situati(aceste situati sunt temporare).Stiti Saul nu a dat cu pumnul in masa ci cu sulita in perete,gata sa isi omoare fiul care era prieten cu viitorul imparat David.

4.CAND LE ESTE  ATACATA MANDRIA.

Cazul lui Saul imparatul ,,cazul lui Asa ,o multime de oameni loviti in orgoliul lor in mandria lor devin maniosi.

5.MANIA COPILAREASCA

Oameni devin maniosi atunci cand sunt raniti,atunci cand dreptul le este luat.Uni se manie caci nu pot sa indrepte lucrurile .

Ori cum am considera ori daca am incerca sa folosim scuze la manie,as vrea sa spun “Mania e un pacat si trebuie sa ne scapam de acest pacat de starea de manie.

PROVOCARILE MANIEI

Intotdeauna pentru cearta trebuiesc doua personae.Unul singur nu se poate certa.De aceea e bine cand cineva incepe cearta ,celalalt sa plece.Uneori insa nici atunci nu scapi usor..Asa a patit Socrate. Sotia lui,Xantipa,intr-o zi a pornit o cearta.El a cautat sa taca,dar ea era parca aprinsa de manie,si de teama ca nu cumva sa se aprinda si el,se scula,iesi din casa si se aseaza la strada langa gard.Ea avea insa chef de cearta si plecarea lui a infuriate-o mai tare. Numaidecat lua o galeata plina cu apa si peste gard o arunca in capul lui Socrate. Ud leoarca,el o privi linistit si ii zise:”Dupa tunete si traznete,de obicei vine furtuna”…

Biblia spune :”Cel incet la manie pretuieste mai mult decat un viteaz”(Prov.16:32).

Cum stai la capitolul :”MANIA”?.

~strainisicalatori~

(dutu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s