PILDA FIULUI RISIPITOR

PILDA FIULUI RISIPITOR

Pilda, Fiului  Risipitor este una dintre cele mai predicate pilde,si cu toate acestea de fiecare data cand o citim apare ceva nou ceva proaspat, intocmai ca din fantana care se scoate apa ,in totdeauna este tot mai proaspata tot mai de dorit.

*TATA = OMUL CE FACE PLANURI PENTRU BINELE ALTORA

-gospodar

– chivernisitor – a adunat avere

– avea planuri de viitor – tot ce e al meu e al tau

– pregatea viitorul copiilor lui.

*OMUL , CU PLANURI PERSONALE(cei doi fii)

-fiecare aveau ascuns mult egoism in ei

-nu erau interesanti de planul familiar

-erau oameni de supriza – ori cand erau in stare sa ceara partea de avere(chiar daca nu era a lor inca) (Luca.15:12,29-30)

*DUMNEZEU TATAL, CAUTA OAMENI MODEL

-cauta adevaratii oameni = responsabili

1.Cu care sa se mandreasca,cu care sa se poate lauda – Iov: Domnul a zis Satanei: „Ai vazut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pamant. Este un om fara prihana si curat la suflet, care se teme de Dumnezeu si se abate de la rau.”(Iov.1:8).

2.Oameni pe care sa conteze,oameni de cuvant- Avraam: Caci Eu il cunosc si stiu ca are sa porunceasca fiilor lui si casei lui dupa el sa tina Calea Domnului, facand ce este drept si bine, pentru ca astfel Domnul sa implineasca fata de Avraam ce i-a fagaduit”…(Genesa.18:19).

3.Cauta oameni neprihanitii, oameni la fel ca:Noe,Daniel,Iov:chiar de ar fi in mijlocul ei acesti trei oameni: Noe, Daniel si Iov, ei nu si-ar mantui decat sufletul lor prin neprihanirea lor, zice Domnul Dumnezeu.(Ezech.14:14)

4.Cauta fii risipitori,priveste in jur dupa ei,ii asteapta sa vina acasa,nu poate sa stea la masa fara ei (vrea intoarcerea lor) O! daca ar fi Casa Domnului ,asa cum e declarata,daca ar fi plina de dragostea lui Dumnezeu toti fii risipitori s-ar intoarce acasa…

*Poate, si   tu  esti un fiu pierdut / risipitor in lume,Dumnezeu ,Tata-l te asteapta sa vii acasa…Hai ,ridicate El te cheama…

~strainisicalatori~

(dutu)

Un gând despre „PILDA FIULUI RISIPITOR

 1. M-am gandit mult la aceasta pilda, fiindca are cateva lucruri care sunt rastalmacite de unii teologii si in felul acesta se nasc inca fugarii in Biserica, oameni care aleg voit ca sa plece pe considerentul ca sunt bine primiti acasa oricand.Nu se leaga cateva lucruri, ori se contrazic, ori atunci nu intelegem noi pilda aceasta.Per total se poate talmaci din perspectiva tata – copil si casa parinteasca, dar o sa ramana multe lucruri netalmacite, cum ar fi de pilda robii si fratele mai mare in eventualitatea ca acolo in acea casa nu exista nici robi si nu exista nici un frate mai mare. Mai este o perspectiva aceea de Dumnezeu ca si Tata, fiu risipitor cei apostati, si fiul cel mare cel care sau cei care au ramas in Biserica, casa parinteasca fiind Biserica, dar am o mare indoiala si aici, fiindca daca fiul cel mare reprezinta Biserica atunci avem o mare problema, Biserica i plina de dragoste fata de aceia care se reintorc, Biserica trebuie sa se poarte cu ingaduinta fata de cei mai slabi, Biserica trebuie sa iubeasca, apoi daca fiul cel mic pleaca din Biserica incarcat cu toata partea lui de avere, iarasi ii o problema, fiindca averea in Biserica sunt darurile duhovnicesti, iar apostolul Iacov dezvaluie un mare adevar cand zice,,,sau cereti si nu primiti, pentru ca cereti rau , cu gand sa risipiti in placerile voastre,,,Iacov 4:3.Deaceea astazi nu sunt toate darurile duhovnicesti in Biserica, fiindca aceste daruri se cer ca sa se risipeasca in placerii.Fiul cel mai mic, cu buna stiinta si-a cerut partea de avere ca sa plece cu ea si sa o risipeasca in placerile lui, si a primit-o fiindca nu facea parte din Biserica.Dar de a carui casa aprtine acest fiu atunci.?
  Dumnezeu nu da daruri ca cineva sa mearga cu ele si sa le risipeasca in placerile lui.Fiindca atunci am intra sub pedeapsa din Evrei 10:25-31.
  Tind sa cred ca se implineste ceea ce a spus Isus, „””34. Isus a spus noroadelor toate aceste lucruri in pilde; si nu le vorbea deloc fara pilda,

  35. ca sa se implineasca ce fusese vestit prin prorocul care zice: „Voi vorbi in pilde, voi spune lucruri ascunse de la facerea lumii.” Matei 13.””.
  Eu asa cred ca aici este vorba despre Iuda si casa lui Israel tovarasa lui si despre Efraim lemnul lui Iosif si toata casa lui Israel tovarasa lui, si Scripturile arata despartirea lor, arata destrabalarea lui Efraim cu toata casa lui Israel tovarasa lui, prorocul Osea vorbeste cel mai mult despre ratacirea lui Efraim si despre pierderea bogatiilor lui, dar si despre venirea lui in fire , cat despre reprimirea lui prorocea Ieremia, dar nimeni nu a putut vorbi mai clar decat cel care poate privi peste veacuri, adica Isus.La un moment dat in Ezechel, Dumnezeu Isi arata dorinta lui de a avea din nou pe cei doi fii impreuna, in asa fel incat ei sa fie una.Robii din casa Tatalui sunt semintia lui Levii.
  Va urma.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s