SAMSON S-A SINUCIS?

POATE UN OM CARE SA SINUCIS SA MEARGA IN RAI ?(Jud.16:21-31)

MOARTEA LUI SAMSON INTRA IN CATEGORIA :”MOARTE PRIN SINUCIDERE?”

Dupa asa zisa tentativa de sinucidere , Adrian Nastase inca e in viata si are sansa sa se intoarca la Dumnezeu pana nu e prea tarziu.Sa ridicat o intrebare si cei ce intreaba asteapta raspunsul… Raspunsul de la cei ce citesc Cuvantul lui Dumnezeu,caci in vorba populara care circula in anii copilariei prin Romania era  ca oameni care isi i-au singuri viata (se sinucid merg direct in iad) Am urmarit, sa vedem ce raspund mari teologi si am observat caci ei stau indiferenti,(nici un semn de viata) alti sunt neutri in raspunsul lor ,iar uni isi pun mana la gura sa nu care cumva sa scape vreun cuvant si sa  fie acuzati.Oare Biblia nu are nici un raspuns pentru asemenea situati?

Pornind de la situatia care s-a intamplat cu Samson ,as vrea sa discutam intr-un mod Biblic si civilizat .

-Ce se intampla cu un om care se sinucide?

-Moartea lui Samson se incadreaza in categoria :”mort prin sinucidere” si daca da, ce s-a intamplat cu el (Biblic),daca nu ,din nou ce s-a intamplat cu el?

-Urasc “moartea sub orice forma ar fi ea” as vrea sa vina Isus si sa fiu transformat fara sa mai trec prin stare aceasta de moarte (adormire).

-Ca si crestini, avem raspunsuri la intrebarile dificile ale vieti?

*Multi si poate chiar toti cititori Bibliei ,au citit despre Samson.Sa va amintesc putin despre el ,a fost judecator,cand a vrut sa se casatoreasca nu a vrut sa isi ia sotie dintre Israelite ci a plecat sa isi ia o straina. El era un tanar foarte puternic,viitoarea sotie l-a descusut atat de mult pana  ce i-a spus unde ii sta secretul puteri lui. Odata lipsit de putere a fost prins de filisteni si aruncat in temnita ,unde invartea la rasnita. Aici parul ii creste din nou si ,isi recapata puterea ,putere care de data aceasta este folosita in paguba lui.

*CITITI VA ROG:

“Atunci Samson a strigat catre Domnul si a zis: „Doamne Dumnezeule! Adu-Ti aminte de mine, Te rog; Dumnezeule, da-mi putere numai de data aceasta, si cu o singura lovitura sa ma razbun pe filisteni pentru cei doi ochi ai mei!” Si Samson a imbratisat amandoi stalpii de la mijloc, pe care se sprijinea casa, si s-a rezemat de ei; unul era la dreapta lui, si altul la stanga.Samson a zis: „Sa mor impreuna cu filistenii!” S-a plecat cu toata puterea, si casa a cazut peste domnitori si peste tot poporul care era acolo. Cei pe care i-a prapadit la moartea lui au fost mai multi decat cei pe care-i omorase in timpul vietii. (Jud.16:28-30)

SAMSON S-A SINUCIS (OR NU?DACA NU IN LOCUL CUVANTULUI SINUCIDERE,FOLOSESTE CUVANTUL :MOARTEA SI CONTINUA CITIREA).

1.Sinuciderea lui Samson e premeditara (vers.28)

2. Sinuciderea lui Samson este in urma unei rugaciuni adresate Domnului (vers.20)

3.Sinucidera este in urma unui raport al vieti lui (vers.28)

4.Sinuciderea e in urma ce si-a planificat felul in care sa moara (vers.28)

5.Sinuciderea lui era rodul razbunari in urma raului pe care filisteni I l-au facut (vers.20)

6.Scritorul cartii scrie detailat ,actul sinucideri (vers.29)

7.Samson si-a dorit moartea (poate era prea greu in temnita) (vers.30)

8.Samson a dus la sfirsit ce a inceput = s-a sinucis.

CITITI ACUM VA ROG  (Evrei.11:32)

Va rog sa observati caci numele lui Samson este trecut (in norul de martori) in versetul 32:”Si ce voi mai zice? Caci nu mi-ar ajunge vremea, daca as vrea sa vorbesc de Ghedeon, de Barac, de Samson, de Ieftaie, de David, de Samuel si de proroci! “

CONTINUATI CITIREA (Evrei 11:33-40)

“ Prin credinta au cucerit ei imparatii, au facut dreptate, au capatat fagaduinte, au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, au scapat de ascutisul sabiei, s-au vindecat de boli, au fost viteji in razboaie, au pus pe fuga ostirile vrajmase.  Femeile si-au primit inapoi pe mortii lor inviati; unii, ca sa dobandeasca o inviere mai buna, n-au vrut sa primeasca izbavirea care li se dadea, si au fost chinuiti.  Altii au suferit batjocuri, batai, lanturi si inchisoare;  au fost ucisi cu pietre, taiati in doua cu ferastraul, chinuiti; au murit ucisi de sabie, au pribegit imbracati cu cojoace si in piei de capre, lipsiti de toate, prigoniti, munciti –  ei, de care lumea nu era vrednica – au ratacit prin pustiuri, prin munti, prin pesteri si prin crapaturile pamantului.

Toti acestia, macar ca au fost laudati pentru credinta lor, totusi n-au primit ce le fusese fagaduit;  pentru ca Dumnezeu avea in vedere ceva mai bun pentru noi, ca sa n-ajunga ei la desavarsire fara noi.

A-TI CITIT ?

Observa-ti un singur lucru :numele lui Samson se afla in aceeiasi propozitei cu numele oamenilor mari din Sfanta Scriptura (Ghedeon, Barac  SAMSON,Ieftaie,David,Samuel,si de proroci ! )

*Ramane sa analizam bazat dupa cele scrise in Scriptura…

*Spune-ti parerea bazat pe Scriptura

~strainisicalatori~

(dutu)

12 gânduri despre „SAMSON S-A SINUCIS?

 1. Raspunsul este complicat pentru ca intrebarea e complicata. Voi incerca deci sa condenzes problema doar la esentiale, in interestul spatiului de aici.

  1. Conditia intrarii in rai (exprimata de crestinism si iudaism) este foarte simpla: nici o pata, nici o zbarcitura nu poate mosteni imparatia lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, intrarea in rai este conditionata de perfectie: orice greseala, orice pacat nesipasit, cat de mic ar fi el (chiar o minciuna neinsemnata) descalifica sufletul omului de la viata vesnica. Insa toti oamenii pacatuiesc, toti oamenii au cusururi. Atunci, problema mantuirii devine nu neaparat o chesite de a trai o viata sfanta, ci mai degraba o chestie de sincronizare. Adica, un om poate in teorie sa duca o viata destrabalata, si cu cateva minute inainte de moarte sa se pocaiasca (in unele denominatii sa ia si botezul) si apoi va merge in rai. Tot asa, un om credincios poate trai o viata virtuoasa, dar din cauza unui pacat savarsit in ultima clipa, el poate sa ajunga in iad.

  Deci mantuirea omului depinde de starea sa in clipa mortii, si nu neaparat de felul cum si-a trait viata. In cazul lui Samson, Biblia ne spune ca el a savarsit un pacat de care el nu a avut sansa sa se caiasca. Automat pierderea vietii vesnice. Problema se rezolva numai in cazul in care Dumnezeu i-a iertat pacatul fara ca el sa se pocaiasca.

  2. O alta solutie a poblemei lui Samson suna a Calvinism. Samson a fost sortit inca inainte de a se fi nascut sa fie un om al lui Dumnezeu. Chiar daca el si-a risipit viata petrecand-o la curve, chiar daca el a fost rob si Dumnezeu nu s-a folosit de investitia care a fost facuta in el, rasplata lui Samson a fost viata vesnica in ciuda faptelor care el le-a savarsit. Acesta este argumentul adus de calvinisti si de cei care sustin ca mantuirea este garantata pentru toti cei care devin crestini.

  Idea mantuirii asigurate vine si ea cu o multime de bagaje. Domnul Isus declara ca vor veni oameni in ziua judecatii care-si vor enumera faptele: au prorocit in numele lui Dumnezeu, au facut minuni, au scos draci, etc … dar sunt descalificati pentru ca au practicat si faradelegea.

  3. Ambele incercari de a analiza problema lui Samson creeaza paradoxuri care nu pot fi rezolvate. Solutia a treia (dea mai promitatoare) ignora cu totul pacatul, pentru ca iertarea pacatelor devine un act transcendent. Adica, jerfta lui Isus a iertat toate pacatele omenirii trecut, prezent si viitor. Cu alte cuvinte, omul este iertat inainte de a se pocai. Conditia veitii vesnice nu mai este una de sincronizare (punctul 1) sau predestinatie (punctul 2), ci mai degraba o chestie a credintei. Daca ne bazam mantuirea pe abilitatea noasta de a manipula legea, suntem condamnati sau exonerati de lege. Daca, insa, ne bazam mantuirea pe credinta, trebuie sa abandonam legea intr-u totul, asteptand promisiunea credintei. In acest caz, unde nu este lege, nu este nici pacat.

  • Raspunsul se poate gasi in intrebarea aceasta:ucigasul mai are timp de cainta de pocainta ? ,cel ce se sinucide nu mai are timp pentru asa ceva.. Din nou unde merge un suflet care isi ia singur viata in rai ori in iad?

   • Atunci pun altfel problema:

    1. daca un frate a pacatuit impotriva mea, sunt eu dator sa-l iert daca el nu-si cere el iertare mai intai de la mine?

    2. daca un credincios duce o viata exemplara, dar are un pacat inaintea lui Dumnezeu (hai sa spunem ca e o minciuna), si el moare inainte de a-si cere iertare, unde ajunge acest suflet, in rai sau iad?

    3. exista iertare de pacate fara cainta?

    Felul cum tratam aceste probleme determina raspunsul.

    • La PUCTUL 1. 15. Daca fratele tau a pacatuit impotriva ta, du-te si mustra-l intre tine si el singur. Daca te asculta, ai castigat pe fratele tau.

     16. Dar, daca nu te asculta, mai ia cu tine unul sau doi insi, pentru ca orice vorba sa fie sprijinita pe marturia a doi sau trei martori.

     17. Daca nu vrea sa asculte de ei, spune-l bisericii; si, daca nu vrea sa asculte nici de biserica, sa fie pentru tine ca un pagan si ca un vames.

     18. Adevarat va spun ca orice veti lega pe pamant va fi legat in cer; si orice veti dezlega pe pamant va fi dezlegat in cer. (Matei.18:15-18)

  • Uciderea este un păcat care printr-o pocainta sincera,si o intoarcere categorica la Dumnezeu,Dumnezeu poate sa aduca iertare caci la El ,exista iertare.
   Vorbind despre sinucidere ,lucrurile se schimba ,persoana respectiva isi ia viata,(numai Dumnezeu poate sa ia si sa daruieasca viata) e un pacat asupra caruia cel care l-a savarsit nu mai are nici un control (iertarea depinde de Jertfa lui Isus,de cainta si pocainta)

  • pentru ca prin atitudinea lui respinge tocmai viata pe care Dumnezeu a daruit-o. un ucigas se pocaieste,un sinucigas isi „taie” si aceasta posibilitate…Nu uitati ca Domnul Isus se proclama”EU SUNT CALEA,ADEVARUL SI VIATA” (IOAN 14:6a)

 2. cred ca SINUCIDEREA este cel mai josnic pacat.o treapta mai jos decat uciderea. Asta nu inseamna ca eu care nu ucid pe altii sau ..pe mine sunt mai „destept” .Cuvantul lui Dumnezeu are grija sa ma avertizeze:
  Oricine uraste pe fratele sau este un ucigas; si stiti ca niciun ucigas n-are viata vesnica ramanand in el. (1Ioan.3:15)
  nu vreau sa-mi dau parerea cu privire la gestul lui Samson ,inclin sa cred ca nu a fost sinucidere .nu avem un tablou clar, svand un personaj destul de complex,o amestecatura (in momentul despre care vorbim) intre sfintenie si neascultare.Sa nu uitam ca si Iona ,la vederea celor intamplate ,simtindu-se vinovat a zis „aruncati-ma in mare”…Dincolo de judecatile noastre sumare SINUCIDEREA ramane cel mai josnic pacat, un ultim gest de rautate extrema impotriva celorlalti si a noastra personal, motivat doar de o minte bolnava,de un egoism diabolic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s