CORNELIU ,LECTILE UNUI SUTAS.

CORNELIU ,LECTILE UNUI SUTAS.  (Fapte.10:1-48)

blogul lui "DUTU"

blogul lui „DUTU”

*POZITIA LUI IN SOCIETATE . (vers.1)

-Sutas.

-Corneliu ,un om cu o reputatie buna inaintea celor din jur..

*POZITAI LUI IN FAMILIE SI FATA DE DUMNEZEU (vers.2).

-Cucernic= a cucerit (era sutas)

-Cu frica de Dumnezeu =temator si el si toata familia.

-Respectat in familie

-Milostiv = facea multe milosteni.

-Rugativ = se ruga mult.

-Ascultator = am trimis indata.(vers.7-8,33)

-Ingrijorat de familie,prieteni si rudeni (vers.2,24)

*LECTILE UNUI SUTAS.

1. IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU NU EXISTA NOTIUNEA ACEASTA:”N-AM TIMP”

-Corneliu comandantul peste 100 de ostasi,un om ocupat,cu o sumedenie de responsabilitati,toate aceste nu i-a oprit inima sa nu il caute pe Dumnezeu.

-Ce lectie poate sa ne invete omul acesta pe atatia care venim cu scuze de felul acesta:”am serviciu,sunt ocupat,am familie…”nu pot sa ma duc la adunare.Corneliu ne demonstreaza ca daca in tumultul lumii il cautam pe Dumnezeu ,El se lasa gasit de noi.

2.LECTIA  CUCERNICIEI

– Cucernic= probabil avea o voce cuceritoare pe langa faptul ca era si sutas.

-Se pare ca avea cuvinte pline de farmec,cuceritoare,iti e drag sa il(sa o) asculti,are un zambet cuceritor,o privire cuceritoare.

-Trimisul lui Dumnezeu nu trebuie sa fie ca facut din barda ci prelucrat de Duhul  sa fie un om cucernic.

3.LECTIA FRICI DE DOMNUL

-Corneliu traia o viata plina de pietate inaintea lui Dumnezeu,el umbla in lumina,facand sa capete respect inaintea familiei.

-El stia ca:Frica de Domnul lungeste zilele, dar anii celui rau sunt scurtati. – (Prov.10:27).

-El mai stia: Frica Domnului este inceputul intelepciunii; toti cei ce o pazesc au o minte sanatoasa, si slava Lui tine in veci. (Ps.111:10).

4.LECTIA MILEI.

Se spune despre Corneliu ca era milostiv,se pare ca avea si de unde sa   dea,dar mai mult decat averea, el poseda o inima plina de mila pentru cei din jur,se interesa il durea de necazurile altora si a vrut prin mila lui sa mai lege un pic ranile. Nu stiu daca stia versetul din Scriptura: Cine are mila de sarac, imprumuta pe Domnul, si El ii va rasplati binefacerea. – (Prov.19:17),dar stiu ca era plin de mila. O,ce lectie plina de mila ne-a invatat…

5.LECTIA RUGACIUNI

– Se pare ca din nou Corneliu ne da o interesanta lectie despre rugaciune. Biblia spune despre el ca se ruga totdeauna,dar tot Biblia ne spune ca numai o singura data Dumnezeu ii aduce raspunsul. Chiar daca uneori se pare ca rugaciunile noastre nu sunt ascultate,avem datoria sa ne rugam,intr-o zi ca si lui Corneliu, ori intocmai ca la vaduva care staruia in rugaciune, vom vedea raspuns la rugaciunile noastre.

6.LECTIA ASCULTARI  (vers.7,8,33).

-Corneliu n-a pus la indoiala cuvantul adus de inger,ci el s-a supus indata (imediat).O,in cate feluri ne vorbeste Dumnezeu (prin susur bland,prin belsug,prin binecuvantari,se intampla ca de cele mai multe ori ignoram spusa lui Dumnezeu,oblingandu-L sa ne vorbeasca si mai raspicat,prin dezastre,abia atunci pentru un scurt timp il ascultam ,apoi ne intoarcem din nou spatele de le El) e trist ca nu luam seama…

7.LECTIA IUBIRI APROAPELUI (vers.2,33).

-Corneliu,nu numai ca a invatat familia sa se roage,ci sa gandit si la viitorul ei.

-Nu era un om egoist,a vrut ca: el,familia,rudenile si prieteni sa capete mantuirea .E adevarat ca ne ascundem de multe ori dupa un verset din Scriptura: Daca nu poarta cineva grija de ai lui, si mai ales de cei din casa lui, s-a lepadat de credinta si este mai rau decat un necredincios. (1Tim.5:8),aici insa e vorba de Mantuirea daruita de Dumnezeu in dar despre care trebuie sa le vorbim si altora.

8.LECTIA FELULUI IN CARE SE PRIMESTE DUHUL SFANT (vers.44-48)

-Corneliu a facut partea  ce ii apartinea lui,si in acelasi timp Dumnezeu si-a onorat promisiunea  = a dat Duhul Sfant.

-Corneliu un om integru,cauta pe Dumnezeu in nestinta, a fost flamand si insetat dupa El. Dumnezeu i-a iesit inainte si i-a aratat calea salvarii,a mantuirii.

-Cornel gata sa primeasca din mana Domnului binecuvantarea Lui, a fost botezat cu Duhul Sfant  si a primit si botezul in apa.

*Dumnezeu are multe binecuvantari gata pentru noi,suntem oare noi gata sa le primim?…

~strainisicalatori~

(dutu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s