LUCRURI ,CARE IL FACE PE DUMNEZEU SA ACTIONEZE.

LUCRURI CARE DETERMINA CA UN OM SA NU FIE PLACUT  LUI DUMNEZEU. (1Cor.10:1-22)

blogul lui "DUTU"

blogul lui „DUTU”

*Cuvantul de aur: Totusi cei mai multi dintre ei n-au fost placuti lui Dumnezeu, caci au pierit in pustiu. (vers.5).

Dumnezeu nu trece nepasator pe langa un pacatos,trecerea Lui il obliga sa ia o decizie :

-de indurare fata de pacatos(ingaduinta in dragoste,il mai ingadui un timp).

-de dreptate = aplicarea dreptei judecati (pedeapsa).

Israelul din vechime si noi cei care traim azi avem dea face cu un Dumnezeu:

*UN DUMNEZEU PLINDE INDURARE  (vers.1-4).

-Pavel prezinta generatiei din vremea lui ,un trecut al parintilor lor,un trecut unde nu a lipsit indurarea si prezenta lui Dumnezeu.

-Dumnezeu isi arata ocrotirea fata de ei printr-un nor  care ii proteja pe drum.

-Dumnezeu isi arata izbavirea Lui miraculoasa la Marea Rosie,ei au fost izbaviti iar egipteni au fost inghititi de apele marii.

-Dumnezeu isi arata purtarea de grija, prin provizia facuta fata de ei:aveau mancare si bautura duhovnicieasca;painea care se cobora din cer sub forma de mana,si apa din stanca care venea dupa ei ,stanca spunea apostolul ca era Hristos….

*UN DUMNEZEU CARE ISI ARATA BUNATATEA FATA DE UNI SI PEDEAPSA FATA DE ALTI (vers.5).

Dumnezeu nu poate sa iubeasca pacatul si aceasta a facut diferenta inaintea Lui,uni au devenit placuti dar cei mai multi au gusta dreapta judecata a lui Dumnezeu au pierit pe drum.

*UN DUMNEZEU CARE ACTIONEAZA  IN DREPTATE. LUCRURI ,CARE IL FACE PE DUMNEZEU SA ACTIONEZE…

*Multi oamenii dea lungul istorie au gustat au vazut marea indurare pe care Dumnezeu si-a aratat fata de ei ,si cu toate acestea ,multi dintre acestia au pierit… Cei mai multi dintre israeliti iesiti din Egipt nu au intrat in tara promisa desi erau in calatorie spre ea,au intrat doar doi…. (de ce?, nu te-ai intrebat niciodata).

*Fara sa generalizez (desi as avea dreptul cand facem un procentaj (doi din cateva milioane) oamenii acestia ca si multi din zilele noastre au fost pacatosi ,motiv care l-a determinat pe Dumnezeu ca ei sa nu fie placuti inaintea Lui (vers.5),ei erau:

1. PLINI DE POFTE MURDARE (vers.6).

-Omul plin de pofte = omul care ravneste,doreste,vrea, se invita singur,solicita ceva ;lucruri pe care nu le merita si nu le poate obtine numai printr-un obraz gros ori tupeu.omul tupeist.

-Cand  esti satul de Dumnezeu si prezenta Lui,incepi sa doresti altceva ,devii un om cu pofte,poftesti ca sa te saturi si vei ramanea tot flamand in pofta ta.

-Israelul a fost plin de pofte dupa lucruri  rele:

– Si aceste lucruri s-au intamplat ca sa ne slujeasca noua drept pilde, pentru ca sa nu poftim dupa lucruri rele, cum au poftit ei.(vers.6).

-Pofta rea = lacomia ;  pofta rea si lacomia, care este o inchinare la idoli. (Col.3:5).

*Apostolul ne da un sfat ,fata de acestia oameni sa stam departe:Ci v-am scris sa n-aveti niciun fel de legaturi cu vreunul care, macar ca isi zice „frate”, totusi este curvar, sau lacom de bani, sau inchinator la idoli, sau defaimator, sau betiv, sau hraparet; cu un astfel de om nu trebuie nici sa mancati. (1Cor.5:11) .

*Dumnezeu va pedepsi pe toti acestia care savarsesc un asemenea pacat:Caci stiti bine ca niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un inchinator la idoli, n-are parte de mostenire in Imparatia lui Hristos si a lui Dumnezeu. (Efes.5:5)

2. IDOLATRI (vers.7)

 -Idolatru = o persoana pagana ,care se inchina la idoli ,care iubeste pe cineva (nu pe Dumnezeul adevarat) sau pe ceva in mod exagerat,cu pasiune,peste masura.

-In aprinderea lor dupa pofte copii lui israel se intrebau,unde este Moise?unde este Dumneze?si in nesiguranta lor au inceput sa joace ,unul din cele mai triste momente din viata lor :

-Sa nu fiti inchinatori la idoli, ca unii dintre ei, dupa cum este scris: „Poporul a sezut sa manance si sa bea; si s-au sculat sa joace.” (vers.7).

*Toti inchinatori la idoli (idolatri) au parte de aceiasi soarta, vor fi afara impreuna cu  cainii, vrajitorii, curvarii, ucigasii, inchinatorii la idoli si oricine iubeste minciuna si traieste in minciuna! (Apoc.22:15).

*Partea lor (a inchinatorilor la idoli) va fi in iazul care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua.” (Apoc.21:8)

3.CURVARI (vers.8).

 –Curvar = afemeiat,depreavat,desfranat,destrabalat,immoral,stricat (se potrivesc si la partea femenina = curva).

-S-au dedat la curvie:Sa nu curvim, cum au facut unii din ei, asa ca intr-o singura zi au cazut douazeci si trei de mii.(vers.8).

*Dumnezeu nu sta nepasator fata de curvar,El a pedepsit pe israeliti  si ne spune prin apostolul Pavel :Dumnezeu va judeca pe curvari si pe preacurvari. (Evr.13:4).

*Pedeapsa lui Dumnezeu il urmareste pe curvar  pana va fi distrus de tot (Apoc.21:8) ,asa dar atentie amatorilor…. Nici o ascunsa nu va sta nestiuta inaintea lui Dumnezeu,care vede totul.

4.ISPITITORI (vers.9).

-Ispititor = care ispiteste,ademeneste,foloseste diferite viclesuguri pentru a afla un secret ,pentru as atinge scopurile lor murdare.

-Israeliti au  fost ispititori,si ei insisi au fost biruiti de ispita:

– Sa nu ispitim pe Domnul, cum L-au ispitit unii din ei, care au pierit prin serpi. (vers.9).

-Israeliti aveau o sumedenie de intrebari ispititoare la adresa lui Moise de felul acesta:”De ce ne-ai adus din Egipt,nu erau mai bune?” erau plini de intrebari ispititoare in fata liderilor lor si in fata lui Dumnezeu.

* Ispititori prin comportarea lor ispititoare savarsesc un pacat  pentru care isi vor lua o dreapta pedeapsa.

*Note:de obicei babele –s foarte ispititoare….(scuze)

5.CARTITORI (vers.10).

– Cartitor =  cel care carteste,se arata mereu nemultumit,care bombaneste necontenit.

-Oameni care nu se puteau opri din cartire :

-Sa nu cartiti, cum au cartit unii din ei, care au fost nimiciti de nimicitorul. (1Cor.10:10)

-Toti copiii lui Israel au cartit impotriva lui Moise si Aaron, si toata adunarea le-a zis: „De ce n-om fi murit noi in tara Egiptului sau de ce n-om fi murit in pustiul acesta? (Num.14:2).

 

* Cartitor = nemultumitor  si unul si altul prin atitudinea lor savarsesc un pacat,pacat care este pedepsit cu moartea.

*Sa nu uitam proverbul romanesc:fuga e rusinoasa dar e sanatoasa.

Apostolul Pavel parca copiaza proverbul acesta cand spune atunci ,unor oameni cu judecata (vers.15) si astazi prin Cuvant noua  : De aceea, preaiubitii mei, fugiti de inchinarea la idoli. (vers.14).

~strainisicalatori~

(dutu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s