“CURTUIUS ~4 AUGUST 2013~ ZIUA FIILOR RĂTĂCITORI” (partea.1)

“ALIN BOB” PĂSTORUL BISERICII PENTICOSTALE “EMANUEL”  SACRAMENTO LA MAREA SĂRBĂTOARE A „CURTUŞENILOR”.(partea.1)

***Sunt 35 de ani de cînd satul CURTUIUŞUL DEJULUI în prima Duminică din luna August a fiecărui an îşi deschide larg porţile să primească acasă ,spun ei pe “fii rătăciitori” .

“Fii rătăciitori”(o mică explicaţie) = O data cu fluxul emigrărilor dintr-un loc în altul ,fete şi feciori din sat au luat drumul spre oraş unde şi –au construit viitorul,întemeind familii. Oameni din sat ducindu-le lipsa lor au hotărît să facă ceva pentru a-şi mai vedea zic ei “fii rătăcitori” aşa sa ajuns ca prima zi de Duminica din luna August a fiecărui an să fie declarată o zi de sărbătoare.

~~~ASA DAR : “CURTUIUS ~4 AUGUST 2013~ ZIUA FIILOR RĂTĂCITORI”~~~

*Sarbătoarea aceasta este pentru toţi fii şi ficele satului, unii dintre ei  ajunsi chiar bunici,se întorc la locurile natale cu nepoţi de mînă începîndu-şi istoria copilăriei lor:’aici a fost casa lui… dealul chiaburului… şi părul de unde mancam pere  dulci…aici… Vorbele bunicilor sunt intrerupe de nepotul curios:’bunicule ce maşină conduceai în vremea aceia?” bunicul înghite în sec…….şi continuă descrierea începută a satului.

Satul întreg e în sărbătoare, dar în mod deosebit atenţia este îndreptată asupra pocăiţilor de la Biserica Penticostală din sat… Pocăiţi sunt în mişcare,săptămîna aceasta bat la porţile vecinilor pe care nu le-au deschis de multă vreme: “Vecine ,dupa cum bine ştii pe duminică la biserică…’ “da ştiu vin şi eu şi maria mea o să dăm la vaci mai repede de mîncare să fim primi la biserica” … Pocăitul satului bate la o altă poartă care scîrţăie din greu (nu a fost unsa de mult,de cînd nu se mai taie aşa mulţi porci)  sunetul se aude pînă intre pruni din “lab”:”Vecine’….

Totul e în pregătire pentru marea sarbătoare de duminica, păstorul aranjeaza bancile, e putin îngrijorat,unde vor sta atîtea persoane care vor ajunge, nu te îgrijora frate Andrei, curtea e mare, loc pe la fîntînă mai este (bea un pahar de apa şi pentru mine ,stai liniştit ca va purta Domnul de grijă), acordionişi şi sacxafonişi fac ultimile pregătiri , iar fraţi şi surorile bătrîne mai stau încă pe genunchi în post şi rugăciune pentru o revărsare divina asupra întîlnirii, din cînd în cînd se aude în vocea lor stinsă cuvintele” Doamne adu-mi şi copiii mei… Unele rugaciuni vor fi ascultate iar bieţii bătrîni cu un zîmbet mare vor avea ocazia să îşi prezinte nepoti şi copii …

Maşini de lux,microbuse, se vor încolona pe şoseau asfaltată Dej- Vad- Curtuiuş,încărcate cu”curtuşeni” de pretutindeni ,avînd un singur gînd :”mergem acasă”.

Nu se gîndeşe nimeni la un loc de parcare,căci drumul “gureţului” plin altădata cu noroi acuma este asfaltat..

Coboara  ori urcă spre Curtuiuş fraţi şi surori de pretutindeni, din satele din jur, de la oras: Dej, Cluj,Bisriţa, Timişoara,s.a.m.d.

Anul acesta, localnici ,vor avea bucuria să întîlneasca printre cei ce se întorc acasă venind de peste “mării şi ocene” cum spune zicala  unul care face parte dintre ei şi care nu a fost printre ei de peste un deceniu, e vorba de păstorul  ALIN BOB  care vine împreună cu familia din îndepărtata America la marea bucurie a satului. 

Se merită să pleci şi tu pînă la Curtuiuş să asculţi un mesaj transmis de Domnul prin el, va asigur ca nu o să regretaţi mai ales că îl cunosc bine pe fr.Alin (e păstorul meu).

****Vă transmit cu ocazia aceasta din partea mea şi a familiei mele multa binecuvîntare şi o părtăşie deosebită să aveţi ,alaturi de cei dragi…

Îmi pare rău că nu pot să particip şi eu.

O REMARCA IMORTANTA: Trebuie sa fim recunoscatori inaintea lui Dumnezeu, si apoi fratelui MIHAILA PETRU care impreuna cu familia au investit si ajutat la noua cladire a bisercii.

Fr. Mihaila sa iti rasplateasca Dumnezeu pentru tot ce ai facut si faci pentru Curtius, iar noi in zilele cand vei avea nevoie de ajutor (de si nu dorim aceasta ,dar drumul uneori trece si prin vai adanci) sa putem sa strigam la Dumnezeu pentru tine si familia ta: Doamne sa merita sa-l ajuti/izbavesti ca ne-a construit sinagoga/biserica.  Fi binecuvantat de Domnul tu si toti ai tai ,cu stima si mult respect (dutu)

Am o rugăminte dacă se fac filmări (şi ştiu că se fac) trimiteţi să vă văd şi eu. Vă port în rugăciunile mele…

Cu respect şi mult dor de voi al vostru consătean şi frate în Domnul (duţu)

~străinişicălători~

(duţu)

4 gânduri despre „“CURTUIUS ~4 AUGUST 2013~ ZIUA FIILOR RĂTĂCITORI” (partea.1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s