ENCICLOPEDIA UMANĂ: DETALII BIOLOGICE MAI PUŢIN CUNOSCUTE(5)

 ENCICLOPEDIA UMANĂ: DETALII BIOLOGICE MAI PUŢIN CUNOSCUTE(5)

24 DE DETALII MAI PUŢIN CUNOSCUTE

*21.

De ce ti-e frig mereu?

Temperatura corporala este reglata în creier,mai precis în

hipotalamus, care îi semnaleaza corpului sa cedeze caldura pe

vreme calda si sa capteze caldura (sa tremure pentru a provoca

caldura în muschi) pe vreme rece.

Fierul joaca un rol în acest proces, asa ca oamenii care sufera

de anemie au adesea senzatia de frig.

Circulatia proasta (datorata hipertensiunii sau medicamentelor)

pot lasa extremitatile fara caldura. De asemenea, hipotiroidia

poate încetini metabolismul pâna în punctul în care corpul nu

mai genereaza suficienta caldura. Un studiu recent a sugerat

chiar ca ar exista o predispozitie genetica în ceea ce priveste

toleranta la frig. Ce poti face? Manânca alimente bogate în fier

(maruntaie, fasole, vegetale verzi) si evita nicotina, care

provoaca constrictia vaselor sangvine.

*22.

Toti copiii se nasc fara pistrui?

Copiii se nasc uneori cu semne, însa niciodata cu pistrui. Pielea

produce pistruii facând exces de pigment, ca raspuns la

expunerea solara. Pe masura ce ne expunem la soare, ADN-ul

celular începe sa se distruga,aparând pistruii. De aceea este

bine sa ne dam cu crema cu factor de protectie înalt (30) si sa

mergem la dermatolog daca observam ca ne umplem de pistrui.

*23.

Ce provoaca furnicaturile?

Numite si parestezii, furnicaturile si amortelile sunt provocate

de fluxul sangvin redus catre un nerv presat. Daca stai prea

mult într-o pozitie ciudata sau chiar si cu picioarele încrucisate,

poti apasa pe un nerv îndeajuns de tare pentru a-i întrerupe

comunicarea cu creierul, provocând „adormirea”picioarelor.

Parestezia se simte în general în extremitati (mâini, picioare si

glezne). Simpla modificare a pozitiei este de ajuns pentru a

restabili comunicarea nervului cu creierul. Uneori, aceste

furnicaturi pot fi însa semn al unor boli serioase, precum

diabetul sau lupusul, caz în care ele nu dispar la modificarea

pozitiei corporale.

*24.

Guma de mestecat si brânza îti pastreaza dintii frumosi?

De fiecare data când manânci, bacteriile din gura reactioneaza

cu mâncarea si formeaza un acid organic ce duce la aparitia

cariilor. Saliva dilueaza însa acest acid si reuseste sa

contracareze procesul. Guma de mestecat stimuleaza salivatia,

deci este benefica.

În ceea ce priveste brânza, grasimile acesteia pot actiona ca o

bariera protectoare pentru dinti; ea contine de asemenea calciu

si fosfati, care descurajeaza placa dentara si întaresc dintii. Ca

sfaturi preventive împotriva formarii cariilor, tine minte:

limiteaza gustarile între mese,mesteca guma fara zahar dupa

mese si termina-ti masa cu câteva bucatele de brânza.

Aici e gata…

~străinişicălători~

(duţu)

Anunțuri

Un gând despre „ENCICLOPEDIA UMANĂ: DETALII BIOLOGICE MAI PUŢIN CUNOSCUTE(5)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s