Cele 10 „boli” ale bisericilor contemporane

Cele 10 „boli” ale bisericilor contemporane

biserica_bolnava (Foto: wholeheartedministries.com)

Pornind de la o carte, publicată în anii 90 şi intitulată „Biserica sănătoasă” (autor Peter Wagner), Chuck Lawless, doctor în teologie şi decan al şcolii misionare a celebrului Billy Graham a întocmit o listă a celor mai des întâlnite „boli” de care suferă bisericile contemporane.

 

Prima dintre acestea este boala deconectării de comunitatea locală. Bisericile care au această boală nu cunosc comunitatea din care fac parte, nu cunosc nevoile reale şi nici nu pot interveni pentru a-şi ajuta vecinii. Credincioşii sunt preocupaţi să ajungă la biserică, să participe la slujbă şi să se întoarcă acasă cât mai repede.

 

A doua boală identificată de Lawless este „artrita metodologică„. Pe scurt, credincioşii sunt obişnuiţi să facă lucrurile într-un anumit fel şi orice schimbare este privită cu reticenţă. Riscul cu care se confruntă aceste biserici este stagnarea pentru o perioadă prea îndelungată, ceea ce o face dificil de schimbat chiar şi în aspectele ce necesită modificări semnificative ori urgente.

 

A treia boală se numeşte „sidromul iarba este mai verde dincolo de gard„. Acest sindrom este o boală a liderilor religioşi care urmăresc mai degrabă posturi şi responsabilităţi, dorind o poziţie cât mai bine văzută. Pericolul cu care se confruntă aceşti lideri este că eşuează în a cunoaşte şi rezolva problemele cu care se confruntă biserica sa.

 

O altă boală a bisericii a fost denumită „boala luptelor profesioniste„. Această boală este caracteristică unei biserici în care creştinii sunt ipocriţi, deoarece condamnă răul şi păcatele, dar ei sunt cei care le fac, pe ascuns, explică teologul.

 

A cincea afecţiune se numeşte „saturaţie de programe„. Aceste biserici au făcut un obicei din a organiza programe, pe care nu le duc la bun sfârşit sau pe care nu le continuă cu consecvenţă. Riscul este că o evaluare corectă nu poate fi făcută şi a investi într-un program bun este un demers dificil de urmat.

 

O boală caracteristică bisericilor imeture este „maladia credinciosului aflat la început„. Credincioşii aceştia se pricep la evanghelizare, dar nu au o strategie pentru dezvoltarea credinţei celor noi.

 

La polul opus se află cei care cred că teologia este tot ceea ce contează, iar o biserică cu o teologie nebiblică nu pot fi una sănătoasă. Aceştia credincioşi consideră că predarea învăţăturilor biblice este necesară şi suficientă, dar aceasta face ca ei să devină mai degrabă elevi şi profesori decât creştini practicanţi.

 

A opta boală este „sindromul golului irecuperabil„. Atât laicii cât şi liderii religioşi care suferă de acest sindrom cred că biserica s-ar închide în cazul în care ei nu ar mai fi acolo. Aceşti membrii aroganţi nu îţi dau seama că biserica lui Dumnezeu are nevoie de El, nu de ei.

 

O altă boală este boala „vorbitului în somn”. Această biserică este anemică, nu are energie, cântă fără pasiune. Chiar şi predicarea este monotonă şi nu ar fi exclus ca membrii acestei biserici să fie văzuţi dormind pe scaune.

 

În fine, ultima boală este „miopia congregaţională„. Cu alte cuvinte, aceşti credincioşi îşi îndreaptă atenţia doar spre sine, nu au o viziune pentru viitor şi eşuază în a-şi da seama că direcţia în care merg va duce la declinul lor. Un exerciţiu de imaginaţie pentru următorii cinci ani va arăta că biserica nu va fi cu mult schimbată faţă de starea curentă.

Sursa:    http://www.semneletimpului.ro/stiri/Cele-10–boli–ale-bisericilor-contemporane-12056.html

2 gânduri despre „Cele 10 „boli” ale bisericilor contemporane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s