RESTAURAREA / RECUPERAREA CELUI CĂZUT

RESTAURAREA / RECUPERAREA  CELUI CĂZUT (Galateni.6:1-10)

*Cuvîntul de aur: Fratilor, chiar daca un om ar cadea deodata in vreo greseala, voi, care sunteti duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetii. Si ia seama la tine insuti, ca sa nu fii ispitit si tu. (vers.1).

A restaura pe un frate căzut  de la credinţă, căzut în păcat, e unul dintre cele mai finuţe lucruri care se poate să se facă într-o comunitate.

Este întocmai cum ai face ca o mladiţă de viţă de vie , ruptă care se mai ţine puţin intr-o coajă să o faci să producă rod din nou, întocmai cum este un os rupt, un doctor specialist, ştie să lucreze cu el pînă ce se vindecă.

*Cînd e vorba de un suflet căzut în păcat, greşeală, de la credinţă , lucrurile parcă se complică mai mult, de aceia trebuie să luăm în considerare cîteva lucruri înainte de restaurarea celui căzut:

1.Analizarea,situaţia căderi, de ce şi cum s-a întîmplăt, pentru ca în viitor să nu se mai întîmple cu aceea persoană sau cu alţi.

 

2.Aşează un stavilar în calea problemei /păcatului care a produs căderea, ca să nu afecteze şi pe alţi.

 

3.Mulţimea (comunitatea) trebuie să fie parte la ridicarea/recuperarea celui căzut.

 

4.Acţionarea din partea comunităţi nu se face sub forma acuzări (a cazut, a umblat unde nu trebuia, s-a atins de lucruri interzise dupa Cuvînt, i-am spus noi…),ci mai degraba suf forma milei , a compătimiri, a îndreptări,folosindu-se de duhul blîndeţii.

 

5.Ridicarea/recuperarea este un process delicat de accea necesită multă răbdare, şi professionalism.

 

6.Numai medicul de oase ştie cum se repară oasele, numai un vier bun ştie cum să altoiească o creangă ruptă, numai un lucrător/păstor/slujitor cu un dar deosebit ştie să se apropie de cel căzut (chiar dacă toţi din comunitate pot participa la ridicarea celui căzut, nu toţi au dreptul şi cunoştinţa să se apropie de un căzut,fără al doborî mai tare) .

 

7.Există un mod blind şi un mod dur de a se apropia de oameni,ai grijă în situaţi ca acestea să te foloseşi cît e posibil de cel blind.

 

8.Nu însemnează că un lucrător, absolvent al unei şcolii de consoling poate şi are dreptul întot deauna să ajute la ridicarea unui căzut (chiar dacă legile unei ţării ,dă asemenea drepturi),cînd e vorba de un căzut spiritual, slujitorul respective trebuie pe lîngă şcoală, şi dorinţă de a vrea să ajute, trebuie să fie un om spiritual, pentru a putea să ajute în asemenea situaţii.

 

9.Slujitorul trebuie să prezinte în primul rind o blîndeţe deosebită, apoi să aibă o tactică în a ştii cum să se apropie de un astfel de om, să fie plin de iubire faţă de sufletul căzut,  depunînd tot efortul pentru ridicarea acestuia,smulgînd pe unii chiar din Iad, apoi trebuie să fie un om natural,nu un prefăcut (dacă cîinele te simpte  şi ştie cînd îţi este frică de el, tu crezi că un cazut, nu îşi va da seama cînd eşti un prefăcut,cînd în loc să ai un zîmbet cald,ai un rînjit distrugător).

 

10.El trebuie să îi prezinte greşala şi urmările continuări în greşală,dar sub o formă plină de milă şi blîndeţe fără a folosi condamnarea, ca omul să fie deschis în convorbire,şi astfel să poată ajunge la îndreptare.

 

11. Slujitorul trebuie să fie foarte atent în tot procesul de ridicare a unui suflet, ca nu cumva după ce a ridicat un suflet să cadă el(slujitorul) în ispită, ori să fie distrus din cauza emoţilor, a desnădejdi, trebuie multă atenţie…

 

***Şi cu acestea spuse, îţi doresc success în ridicarea/recuperarea celui căzut, “NU UITA RUGĂCIUNEA ŞI DUMNEZEU FACE MAI MULT DECÎT POT FACE OAMENI” deci prin rugăciune cheamă pe Domnul în ajutor.

~străinişicălători~

(duţu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s