Papa Francisc lovește în bogățiile episcopilor catolici

Papa Francisc lovește în bogățiile episcopilor catoliciFoto: radionotredame.net

Cu Papa Franicsc totul se învârte în jurul ideii de modestie și umilitate. El este acel papă care își duce singur bagajele, care scoate portofelul din buzunar să plătească factura la hotel, care se plimbă pe jos, iar când ia mașina se asigură să fie una de bun-simț. Acțiunile pe care le poate lua în dreptul propriei persoane sunt însă diferite de ceea ce poate fi aplicat la întregul Bisericii Catolice, iar toată lumea așteaptă să vadă care vor fi efectele aici.

 

Un prim semn clar l-a oferit marți, când a suspendat un episcop pentru cheltuielile sale extravagante. Este vorba despre episcopul german de Limburg, Franz-Peter Tebartz-van Elst, în vârstă de 53 de ani, care ar fi cerut 41 de milioane de dolari pentru renovarea reședinței sale. Proiectul, considerat ridicol de către presa locală, a atras și nemulțumirea enoriașilor, care au început să protesteze în fața catedralei. Tebartz-van Elst este deja cunoscut ca „episcopul de lux”, sau „episcopul bling”.

 

Scandalul a ajuns până la Sfântul Scaun în luna august, când a fost trimis un cardinal la Limburg pentru a face o investigație. În apărarea sa, episcopul a spus că renovarea înseamnă de fapt 10 proiecte separate, care includ restaurarea unor clădiri istorice, ceea ce ar costa foarte mult, și că reședința sa privată este doar o parte mică din proiect. În același timp însă, mass-media scria despre  cheltuieli de 20.000 de dolari pentru o simplă cadă de baie, mai mult de 1 milion pentru aranjamentul unei grădini și planuri pentru o sală de fitness de 800 metri pătrați. Conferința Episcopilor din Germania s-a încurcat în raporturi conflictuale privind întregul lanț ierarhic responsabil pentru cheltuieli, neștiind de fapt câtă vină îi aparține direct episcopului.

 

Tebartz-van Elst a fost chemat la Vatican să dea socoteală într-o scurtă întâlnire cu Papa, care două zile mai târziu a decis să îl suspende din funcție. Vaticanul a dat o declarație în care a spus că Papa a fost informat „obiectiv și cuprinzător” despre ce se întâmplă în dieceză, iar Papa a decis că Tebartz-van Elst nu mai poate în momentul de față să își îndeplinească funcția. Activitățile sale vor fi preluate de diaconul Wolfgang Rösch, care trebuia să devină administratorul diecezei la sfârșitul acestui an. Actualul administrator, Franz Kaspar, confident al episcopului, va intra în pensionare „forțată”, cu două luni înainte de termenul la care ar fi ieșit legal la pensie, scrie NY Times.

 

Deși suspendarea este temporară, oamenii speră ca episcopul să nu se mai întoarcă, conform spuselor unei jurnaliste locale. Enoriașii nu aveau încredere în Tebartz-van Elst și nici nu erau legați de acesta, ale cărui slujbe nu reușea să le atingă decât „capul, nu și inima”.

 

Papa Francisc, care a refuzat să trăiască în reședința papală opulentă în care au fost cazați predecesorii săi, a făcut de la început un apel la prelați să adopte un stil de viață mai umil. El a fugit din calea lucrurilor care l-au îngrozit și pe Papa Ion Paul I, care scria la un moment dat că în toaleta sa, mecanismul de tragere a apei era din aur solid, încrustat cu diamante și că toaleta pe care o folosesc episcopii și cardinalii de la etajul doi al palatului papal, era decorată cu lucruri care ar putea fi licitate pentru 50 de milioane de dolari, conform France 24.

 

„Decizia sa (n.r. Papa Francisc) arată că pentru el viața pastorală și exemplele morale sunt foarte importante, nu sunt un accesoriu”, a declarat Alberto Melloni, istoric și director al Fudanției pentru Studii Religioase Ioan XXIII, un institut de cercetare din Bologna, Italia. Francisc arată că este mai important să duci o viață umilă sinceră, decât să conduci Curia romană într-un mod mai eficient.

~Sursa:  http://www.semneletimpului.ro/stiri/Papa-Francisc-loveste-in-bogatiile-episcopilor-catolici–12385.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s