CREDINTA INLOCUITOARE

CREDINTA INLOCUITOARE

Credințele cu care L-am înlocuit pe Dumnezeu

Deși trăim într-un lume seculară, în care Dumnezeu este împins la marginea societății, iar creștinii nu fac risipă de nicio ocazie să spună acest lucru, prea puțini bagă de seamă că ei înșiși Îl împing pe Dumnezeu la marginea religiei, punând un preț din ce în ce mai mare pe experiențele mistice.

Fantome, ghicitori, spiritiști, astrologie, toate aceste lucruri au ajuns să îi preocupe mult mai mult pe oameni decât înainte. De fapt, un studiu Pew realizat în SUA în 2009, arată că experiențele mistice au devenit mult mai comune astăzi printre cei neafiliați niciunei religii (30%), decât erau în anii 1960, la nivelul întregii societăți (22%).

Aproape trei din zece americani (29%) spun că au simțit o legătură cu o persoană care a murit, unul din cinci (18%) crede că a fost vizitat de o fantomă, iar 15% spun că au consultat ghicitori și spiritiști.

Desigur, toate aceste procentaje, comparate cu cele ce dețin majoritatea, par aproape de nebăgat în seamă. Ceea ce face diferența este că proporția americanilor care spun că au simțit prezența unei fantome s-a dublat în ultimii ani, de la 9% în 1996, la 18% în 2009, iar numărul celor care susțin că au luat legătura cu o persoană decedată a crescut și el de la 18% la 29%, în acest timp. Suprinzător, cei ce se declară creștini nu fac nicio excepție.
Fantomele și Dumnezeu

Grupul protestanților evanghelici este cel mai puțin expus la astfel de credințe. De exemplu, doar 20% dintre ei spun că au avut o experiență în care au intrat în legătură cu o persoană decedată. Însă membri altor religii sunt mult mai familiarizați cu acest tip de fenomen. 37% dintre protestanții afro-americani, 39% dintre catolicii caucazieni și 29% dintre caucazienii ce aparțin religiilor protestante tradiționale, mărturisesc același lucru.

Majoritatea americanilor (65%) mai cred și în alt fel de experiențe supranaturale, precum blestemul ochiului magic (evil eye), credința că lucrurile fizice au energie spirituală, credința în astrologie, credința în yoga ca practică spirituală, credința în reîncarnare, credința în viața de după moarte și contactarea morților etc.

Aproape un sfert din populație (23%) a bifat una dintre aceste convingeri în studiul Pew. Mai mult de patru persoane din 10 (43%) au răspuns afirmativ la mai mult de două dintre variante, în timp ce 18% au răspuns afirmativ la mai mult de patru. Doar 35% din public a răspuns negativ la toate itemurile.

În ceea ce privește credincioșii, cu excepția evanghelicilor caucazieni, credincioșii celorlalte religii majore fac parte dintre americanii care cred în cel puțin unul dintre fenomenele de mai sus. De fapt, 50% dintre protestanții afro-americani, 47% dintre catolici și 43% dintre protestanții tradiționali au răspuns afirmativ la cel puțin 2 dintre itemuri.

Ceea ce trebuie menționat aici este că procentajele acestor credincioși le egalează sau chiar le întrec pe cele ale neafiliaților religios, care cred și ei în cel puțin două dintre fenomenele supranaturale și care sunt un număr de 48%.
Dumnezeu, redus la experiențe mistice

În răspuns la o întrebare separată, jumătate dintre toți americanii care au participat la studiu au declarat că au avut o experință mistică sau religioasă, adică un moment spiritual de „trezire”. În 1960, doar 22% dintre americani au raportat asemenea experiențe, un număr care a crescut până la 31% în 1976, 33% în 1994, 47% în 2006, iar de atunci a rămas constant.

Ceea ce i-a uimit pe cei de la Pew au fost diferențele între protestanți la această întrebare. Dacă 70% dintre evanghelicii caucazieni și 71% dintre protestanții afro-americani au spus că au avut astfel de experiențe, doar 40% dintre protestanții tradiționali (evanghelici luterani, prezbitarieni, episcopalieni, baptiști, reformați, quackeri, etc.) au spus același lucru, și 37% dintre catolici.

Din nou trebuie menționat faptul că aceste experințe sunt comune și printre neafiliații religios, dintre care 51% spun că au avut o experiență mistică sau religioasă, și chiar și 18% dintre cei care se declară atei sau agnostici confirmă același lucru.

În ce cred românii
România este una dintre țările cu cei mai mulți credincioși din Europa, dar totodată cu unul dintre cele mai înalte niveluri ale credinţelor şi practicilor religioase, ale încrederii în pseudo şi para-ştiinţe, în horoscoape şi superstiţii, conform studiului realizat de Universitatea București, în 2010.
36% dintre români cred în modelul creaționist
95% dintre români cred în Dumnezeu
88% cred în puterea rugăciunii
53% dintre români merg la biserică cel puțin o dată pe lună, dar nu văd în biserică un corp spritual, ci un loc de practicare al credinței
22% cred că zodiacul este „foarte științific”
40% dintre români cred că zodia ne influențează personalitatea
49% cred că norocul este mai important pentru succesul în viață decât școala
47% cred că oamenii au numere norocoase

Despre prezent și viitor

Pe de o parte, realitatea arată cum astăzi credincioșii renunță la religie și îngroașă rândurile celor care declară că nu aparțin niciunei religii organizate, și care alcătuiesc cel mai mare al treilea grup în lume, după creştini şi musulmani.

Pe de altă parte, tot realitatea arată că pe măsură ce se renunță la conceptul de Dumnezeu, la biserici ca instituții, ca dogme, ca și comunități, nevoia de spiritual nu dispare, astfel încât să ajungem la o societate iluminată prin progres științific, ci se completează „pe ușa din spate” cu tot felul de redute spirituale, precum fenomenele descrise mai sus.

Iar cel mai important lucru care se observă este participarea credincioșilor în propagarea și promovarea însușirii unor astfel de credințe și experiențe. Poate era de așteptat ca jumătate dintre cei care se declară neafiliați/seculari să fie mai înclinați către credința în ghicitorie, astrologie, viața după moarte și celelalte, dar nu era de așteptat același lucru din partea celor care se declară credincioși.

Dacă la acest nivel nu mai există diferențe între unii și alții și dacă nici în privința problemelor morale, precum avortul și căsătoriile homosexuale, nu mai există diferențe notabile, unde am ajuns? În aceste condiții, trebuie să ne întrebăm dacă mai contează procentul mare al celor care participă regulat la serviciile divine și dacă nu cumva practicăm o credință goală de Dumnezeu.

Sursa:http://semneletimpului.ro/religie/spiritualitate/credintele-cu-care-l-am-inlocuit-pe-dumnezeu.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s