“Pentru ce cautati cearta cu mine?”

“Pentru ce cautati cearta cu mine?” (Exod.17:1-8) By David (duţu) Miclea


*Cuvîntul de aur: Atunci poporul a cautat cearta cu Moise. Ei au zis: „Da-ne apa sa bem!” Moise le-a raspuns: „Pentru ce cautati cearta cu mine? Pentru ce ispititi pe Domnul?” (Exod.17:2).

CAUZE CARE POT PRODUCE CEARTA

1. POFTELE, DORINŢE GREŞITE
-Nu întotdeauna primim , ori avem ce ne dorim, starea aceasta produce frustrare în viaţă fiecărui dintre noi, apoi întîlnirea cu cel care are ce de fapt ne dorim noi, produce o starede inconfort, produce ceartă.
-Oameni care nu îşi pot controla stare, sunt veşnic nemulţumiţi.

*Cîteva din dorinţele care ar putea produce cearta:
(a). Dorinţa după slavă onoare , respect.(fără să realizăm că toate acestea se cîştigă nu se impun)
-dorinţa de a fi primul de fiecare dată, dorinţa de a fi în centrul atenţiei la orice întrunire. Mandria merge inaintea pieirii, si trufia merge inaintea caderii. – (Prov.16:18).
(b). Dorinţe materiale, bani , maşină, case.. (fără a ne da seama că acestea se cîştică, nimeni nu le oferă de gratis).
-Foarte mulţi oameni cheltuiesc bani care nu îi au, avînd pretenţia ca încontinu să curgă banul pentru aş satisface plăcerile, ei nu realizează că bani nu cresc pe garduri, şi nimeni nu îţi dă bani fără să îi dai înapoi(uneori plăteşti foarte scump).
-Pentru asemenea oameni nemulţumitor recomand ca lectură cuvintele apostolului Pavel: Negresit, evlavia insotita de multumire este un mare castig. Caci noi n-am adus nimic in lume, si nici nu putem sa luam cu noi nimic din ea. Daca avem, dar, cu ce sa ne hranim si cu ce sa ne imbracam, ne va fi de ajuns. Cei ce vor sa se imbogateasca, dimpotriva, cad in ispita, in lat si in multe pofte nesabuite si vatamatoare, care cufunda pe oameni in prapad si pierzare. Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii, care au umblat dupa ea, au ratacit de la credinta si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri. Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, si cauta neprihanirea, evlavia, credinta, dragostea, rabdarea, blandetea. Lupta-te lupta cea buna a credintei; apuca viata vesnica, la care ai fost chemat si pentru care ai facut acea frumoasa marturisire inaintea multor martori. (1Tim.6:6-12)
-Năzuinţa copilului lui Dumnezeu nu e pămîntul(ca şi găina printre gunoaie) ci cerul acolo unde vom ajunge la viaţa veşnică pentru care ne-am desprins de lume.

2. PIERDEREA DIRECŢIEI DE ÎNAINTARE-DIRECŢII GREŞITE
-Pustia aduce multe necunoscute, una dintre ele din cauza terenului care arată la fel,(nisip, nisip şi iarăşi nisip) produce pierderea direcţiei de mers.
-Mulţi oameni în pustie au ajuns victime chiar faptului că nu au ştiut bine direcţia de mers. Israelul începea să îşi piardă direcţia de mers.
-Mulţi oameni au început pe cale cinstită, dar văzînd că nu ajung prea repede la punctual unde au dorit atunci au început să îşi piardă direcţia, s-au apucat de furt, de minciună, de vorbiri de rău asupra unuia mai bun ca el numai să obţină ce şi-a dorit.
-Dumnezeu nu iubeşte asemenea practice, intocmai ca Israelul care s-a învîrtit 40 de ani aşa te va învîrti Dumnezeu pe loc, pînă ce vei pierde totul, şi vei muri în pustie fără direcţie dacă nu vrei stai pe calea cea bună, Doamne ai milă…
-Nu întot deauna ce ne dorim este cel mai bun pentru noi, şi nu de fiecare dată distanţa dintre două puncte se merge mergînd pe cel mai scurt drum.

3. ASTEPTĂRI NEREALISTICE. MOTIVAŢII GREŞITE.
-Voi poftiti, si nu aveti; ucideti, pizmuiti, si nu izbutiti sa capatati; va certati si va luptati, si nu aveti, pentru ca nu cereti. (Iac.4:2)
-Sau cereti, si nu capatati, pentru ca cereti rau, cu gand sa risipiti in placerile voastre. (Iac.4:3).
-Israelul în pustie se credea în concediu, au uitat că drumul lor nu e pustia ci Canaanul, la fel mulţi merg la biserica cu motivaţi greşite şi cu aşteptări mari spirituale(dar e imposibil, să mergi firesc să ceri lucruri pe care să le pierzi în plăceri şi l-a urmă să ajungi şi în cer).
-Dumnezeu vrea să ne schimbăm motivaţia, gîndirea, altfel vom ajunge la ceartă cu cei spirituali din biserică.
-Singura motivaţie admisă unui credincios este tot ce face s1 fac spre sfinţirea lui.

4. CEARTA TREBUIE ÎNLĂTURATĂ.
-Apostolul Pavel a depistat pe certăreţi şi chiar i-a pedepsit:Caci, fratilor, am aflat despre voi de la ai Cloei, ca intre voi sunt certuri. (1Cor.1:11) pentru ca tot lumesti sunteti. In adevar, cand intre voi sunt zavistii, certuri si dezbinari, nu sunteti voi lumesti si nu traiti voi in felul celorlalti oameni? (1Cor.3:3)
-Moise a strigat la Domnul pentru certăreţi.

***La Domnul a fost soluţia pentru a opri orice conflict apărut.

ÎNDEMNEUL MEU PENTRU NOI TOţI E Îndemnul pe care Iosif l-a dat fraţilor lui: Apoi a dat drumul fratilor sai, care au plecat; si le-a zis: „Sa nu va certati pe drum.” (Fac.45:24).
*Fiţi binecuvîntaţi de Domnul!

~străinşicălători~
(duţu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s