CORUPTIA O MARE PROBLEMA LA ROMANI

CORUPTIA O MARE PROBLEMA LA ROMANI

Joe Biden lovește corupția din România cu… ocaua lui Cuza

Sosit pentru a doua oară în România, vicepreședintele american a avut un discurs care a avut darul să îi pună în primul rând pe politiceni pe jar. Semnalele pe care le-a trimis cu privire la corupția autohtonă par să dezvăluie faptul că Biden știe ceea ce cunoaștem și noi. Iar ca să se asigure că este înțeles cum trebuie a apelat la ajutorul lui Cuza.

În alocuţiunea în care s-a referit la riscurile pe care le comportă corupţia pentru democraţie şi la necesitatea consolidării statului de drept, Biden a invocat anecdota cu negustorul prins cu ocaua mică de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Și l-a oferit ca model de reacţie adecvată la pericolul corupţiei şi al practicilor incorecte în economie.

„Recent am auzit o poveste veche, în care Cuza, fondatorul României moderne, se spune că s-a deghizat ca ţăran şi s-a dus la piaţă şi a pretins că ia lapte de la un negustor care păcălea clienţii… Cuza a spus cine este, l-a confruntat pe negustorul necinstit şi l-a obligat să mergă prin piaţă cu cele două măsuri ca să vadă fiecare măsura adevărată şi pe cea falsificată. Nimeni nu mai cumpăra de la el”, a spus Biden.

Desigur, Biden nu a vrut să-și demonstreze în fața politicienilor români veleitățile de povestitor. Și nici cunoștințele de istorie ale românilor. Era un mesaj cu țintă precisă. Succesul în afaceri apare doar acolo unde oamenii sunt trataţi echitabil şi ştiu să deosebească măsura adevărată de măsura falsă.
Corupția, o problemă generică a României

Pentru cine tot nu a înțeles aluzia, Biden a făcut o demonstrație cu privire la efectele corupției folosind ca studiu de caz vecina noastră din nord. „În Ucraina, am văzut că 15 ani de corupţie au subminat instituţiile din sistemul militar şi au slăbit capacitatea lor de a se autoapăra.”

Avertismentul vicepreședintelui american nu îi viza doar pe politicieni. Ci a dorit să conștientizeze întreaga societate cu privire la implicarea pe care ar trebui să o aibă pentru a solicita instituţiilor judiciare să fie libere de influenţa politică. Altfel, este posibilă o întoarcere într-un timp din care România abia a evadat. Nu întâmplător, Biden a spus despre corupție că „nu este altceva decât o altă faţă a tiraniei”. Probabil că și în această privință vorbea având la dispoziție date concrete.
Irelevanța comparației cu Cuza

Interesant este cum Biden reușeșește în același mesaj să coreleze corupția cu tirania, mizând pe exemplul oferit de Cuza, în condițiile în care însuși domnitorul român a introdus un regim de autoritate. Trecând peste faptul că relatarea despre ocaua lui Cuza este doar o poveste, rămân alte detalii istorice care atestă faptul că exemplul ales de către oficialul american nu a fost foarte inspirat. Deși poate rezona cu publicul român.

Ceea ce se ignoră adeseori (poate și din cauza mitului care învăluie persoana lui Cuza), este că ultimii ani de domnie ai domnitorului unirii au fost marcați de o profundă corupție. Una coagulată în jurul camarilei generate de amanta sa, Maria Obrenovici. Un apropiat al lui Cuza, poetul Dimitrie Bolintineanu, a făcut o radiografie a proliferării corupției la nivelul societății românești de atunci: „Curtea avea favoriți, miniștrii aveau asemenea, prefecții aveau asemenea, subprefecții aveau asemenea; acești favoriți erau uleiul care ungea roatele regimului”.

Cu alte cuvinte, asistăm în perioada lui Cuza la o veche problemă care s-a perpetuat în istoria românească și cu care deja ne-am obișnuit: politicieni care se luptă cu corupția din țară, favorizând-o însă pe cea din jurul lor. Și aceeași istorie ne demonstrează că a fost nevoie de venirea unei dinastii străine pentru ca tendințele spre corupție ale politicienilor români să fie calmate.
De ce a atacat Biden corupția din România

În ciuda aşteptărilor, nici Ucraina şi nici Rusia nu au constituit tema principală a vizitei vicepreşedintelui american. Lupta împotriva corupţiei a fost miza întâlnirilor cu liderii de la Bucureşti. Oare de ce? Convingerea oficialului american este că, în condițiile în care politicienii pot fi cumpăraţi sau presa face propagandă, societatea respectivă poate fi manipulată din exterior. Aceasta înseamnă să își piardă controlul asupra propriului destin.

În acest context, nu poate surprinde multitudinea de trimiteri pe care le-a făcut la cuvântul „corupție”: „Corupţia este un cancer, un cancer care devorează credința cetățenilor în democrație”, „corupţia nu este decât o altă faţă a tiraniei”, „corupţia (…) pune în pericol nu doar economia națiunii, ci și securitatea ei națională”. Desigur, poate surprinde această insistență acum. Problema corupției din România este veche. Este greu de crezut că abia au aflat și americanii de existența ei.

Cu certitudine, prezența lui Biden în România și mesajul său trebuie așezate în contextul mai larg al poziționării Rusiei. În timp ce Biden se adresa politicienilor români, la Shanghai se parafa alianţa ruso-chineză, între Gazprom şi grupul chinez de petrol şi gaze. Este un prim semnal al mutării centrului de greutate în Asia.
O Românie care ar putea fi salvată de alții

În această nouă configurație geopolitică, pentru SUA e important ca în România să funcţioneze statul de drept, iar corupţia să fie sancţionată fără discriminare. Pentru că altfel, România este vulnerabilă în faţa Rusiei. Iar „ameninţarea nu vine din partea Rusiei, ci din partea politicienilor noştri băştinaşi, care, fiind organizaţi în structuri mafiotice, nu acceptă regulile economice corecte”, susține editorialistul Cristian Tudor Popescu pentru Gândul.

Conștienți de inexistența resursei interne pentru salvare din criză, românii au sperat de multe ori ca ajutorul să vină de altundeva. „Vin americanii!”, era una dintre așteptările nerostite ale românilor ajunși fără voia lor în siajul Rusiei. Eliberarea nu putea veni decât de peste Ocean. Dar americanii nu au venit atunci.

Apar însă acum, readuși tot de aceeași Rusie. Să aibă parte acum România de șansa eliberării dintr-un sistem de corupție pe care deceniile de istorie nu au reușit să îl elimine? Ar trebui să îi mulțumim Rusiei că ne realizează un vis neîndeplinit? Și că i-au forțat pe americani să stea cu ochii pe România? De acum, următoarea mișcare aparține românilor.

Sursa:                                                http://semneletimpului.ro/international/sua/joe-biden-loveste-coruptia-din-romania-cu-ocaua-lui-cuza.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s