TRADIŢII DE ZIUA ÎNĂLŢĂRII

TRADIŢII DE ZIUA ÎNĂLŢĂRII     Culese de David (duţu) Miclea


ZIUA ÎNĂLŢĂRII, ZIUA UNUI NOU SALUT  CREŞTINESC

 

-Pînă la înălţare salutul creştinesc era : “Hristos a Înviat!” şi se răspundea cu salutul: “Adevărat a’ Înviat!”, din ziua Înălţări salut creştinesc s-a schimbat: “Hristos s-a inaltat!” iar răspunsul este acesta: “Adevarat s-a inaltat!”
Sunt o sumedenie de tradiţii cu privire la ziua Înălţări dar acestea rămîn la nivelul de tradiţie şi nu au aface cu nimic cu ce spune Sfînta Scriptură.

***Ziua Înălţări poartă mai multe denumirii populare:

-ziua cailor; se pare căci cai se opresc din a mînca pentru o oră în ziua aceasta.Tradiţia spune caci cai de la naşterea lui Isus nu s-ar fi oprit din mancat numai după ziua Înălţări o dată pe an, o singură oră (nici o relatare biblică despre asta).Ziua cailor a devenit şi o vorbă în popor mai ales în Ardeal unde unguri mai înstăriţi îi împrumutau pe romăni săraci cu un cal pentru aş lucra pămîntul.. Dar findca lucrul acesta se întîmpla rar atunci a apărut zicala aceasta”La Paştele Cailor”..adica atunci te voi împrumuta, ajuta. Ziua în care cai nu sunt înhamaţi, sunt lăsaţi să se odihnească.

-Ispas, o zi a bucuriei şi veseliei, sărbătoarea după tradiţie poartă acest nume după numele omului Ispas care s-ar fi ascuns şi ar fi fost şi el martor al înălţării lui Isus (Biblia nu adevereşte lucrul acesta).

-ziua eroilor, ziua în care se amintesc eroi naţionali.

-cei ce mor în ziua Înălţări merg direct în Rai şi ar avea nevoie de merinde în drumul lor de aceia femeile pregătesc pentru cel decedat o pomană mare făcută din lapte dulce (nefiert) cu păsat, ceapă verde, azimii şi băutură, se vopsesc ouă, împărţinduse oamenilor săraci, ca cel plecat (mortul) să aibă lumină şi bucurie acolo unde pleacă, primitori, dăruiesc în schimb un manunchi de maturi.

-Pomană pentru morţii cu pîine scoasă din cuptor (caldă) brînză şi cozi de ceapă verde, stropindu-se mormintele cu ţuică.

-Fetele mai bătrîne adunînd ierburi, plante din pădure fac anumite ritualuri care se spune că le-ar ajuta să se căsătorească, acelaşi lucru este practicat şi de feciori tomnatici. (astazi F-bookul e vraja care ii leagă).

-Ziua în care leuştenul ar fi devenit plantă sfîntă, după tradiţie ar fi crescut lîngă crucea Mî ntuitorului, udat fiind de picuri de sînge scurşi din rănile Lui.

*****NOTE: Acestea fac parte din tradiţie şi nu au nimic a face cu cele scrise în Scripturi, un lucru e adevărat: Hristos s-a Înălţat! Şi toţi aceia care cred să spună cu tărie dintr-o viaţă trăită în aşteptarea revenirii Lui; “Adevărat s-a Înălţat!”

~străinişicălători~

(duţu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s