Fericiti Facatorii de Pace (si alte ziceri pro-chrislamice)

Fericiti Facatorii de Pace (si alte ziceri pro-chrislamice)
June 10, 2014 at 4:43am

Nota: acesta e un comentariu adresat lui Vaisamar, blogger-ul, nu profesorul 🙂 si e cam lungut, sorry…

Valeu!… valeu si iar valeu 🙂

Asta a fost prima mea reactie cind am vazut ultima furtuna care a facut ravagii pe-aici – dar si prin alte ograzi virtuale.

Am fost foarte ocupat in ultimul timp si prea obosit ca sa gasesc timpul necesar pentru a citi zecile de postari si sutele de comentarii stirnite de furtuna ‘chrislamica’ in blogurile respective. Am recuperat insa in ‘uichendul’ ce-a trecut dar, bag sama, la tine s-au inchis comentariile… Noroc ca avem feisbuc 🙂

Nu sint deloc surprins sa te vad in ‘the eye of the storm”; stim noi bine, de cind cu petitia ‘pro-filisteana’ 🙂 ca… le cauti cu luminarea! (vorbesc aici de controverse, zbateri si dezbateri…)

Si, fiindca dezbaterea asta e prea importanta, nu pot sa stau pe tusa, chiar daca sint un ‘late-comer’ si chiar daca am prieteni in ambele tabere. Si nu pot nici sa aleg o cale de mijloc, mimind indecizie de teama ca sa nu supar pe careva. Mai ales ca, stim bine, indecisii vor sfirsi prin a fi dispretuiti si atacati din ambele parti (What’s in the middle of the road? The undecided and… road-kill 🙂 )

Ma-ntreb si eu (cu gindul la acea mult-citata perla aristoteliana): pot fi prieten cu Adevarul, cu Vaisamar si Cristian Ionescu in acelasi timp? E acest scandal de familie destul de grav incit sa nu putem ajunge la reconciliere? (cu imbratisare, of course :))

Cind zic scandal, ma refer de fapt la trei fatete ale lui, dintre care doar una o gasesc cu-adevarat problematica.

Sa le iau pe rind:

1) Un teolog faimos vine in Romania, unde e apreciat de multi, i se traduc si i se publica cartile, etc . – dar omul are o hiba: a declarat ca musulmanii si crestinii se inchina aceluiasi Dumnezeu.

OK, e treaba lui ce crede, nu ma priveste, nu mi-e pastor. Si Bush al nostru, juniorul, a declarat – chiar dupa 9/11 – ca America si musulmanii se inchina aceluiasi Dumnezeu. Si l-am re-votat, asa scrisnind din dinti, fiindca optiunea cealalta (Kerry) era o mai mare nenorocire.

2) ITP invita acest mare teolog sa tina niste prelegeri pentru seminaristii penticostali. Aceasta e oleaca problematic dar se poate rezolva simplu, daca rectorul declara public ca ITP-ul nu impartaseste doctrina si politica respectivului ‘speaker’, dar incurajeaza dezbaterile cu oricine… deci, problem solved.

3)Rectorul institutului e unul dintre semnatarii documentului de la Yale. Asta intr-adevar e hiba mare si NU se poate trece cu vederea (e mult de vorbit aici dar sper sa ma explic mai pe indelete cu alta ocazie, cind o sa stau mai bine cu timpul).

Sint convins ca bossul tau – ca si multi altii de pe acea lunga lista – a avut doar intentii bune si a semnat, probabil, convins ca are suficient suport biblic (Ferice de cei impaciuitori”, „Cit atirna de voi, traiti in pace cu toti oamenii”, noi slujim „PrintuluiPacii” si, ca atare, trebuie sa urmarim pacea etc. etc.) Nu cred ca s-a gindit vreo secunda ca e posibil ca, semnind acel document, sa se faca partas unei minciuni, declarind ca se inchina aceluiasi One God in care cred si adeptii lui Mahomed. A fost sigur ca face un lucru bun si nu si-a batut capul ‘to also read the small print’.

Va trebui insa convins ca e musai sa-si retraga semnatura – de dragul Adevarului dar si-al ITP-ului pe care il reprezinta.

Si asta se poate rezolva usor.

Cheia esti chiar tu!

Tot ce trebuie sa faci, e ca tu, bloggerul, sa-l”contactezi” pe distinsul profesor dr. Contac, (om bun, piinea luiDumnezeu 🙂 ) actualmente la studii in America – Wheaton College, Chicago – si, daca poate, sa aiba a „common word” cu fostul presedinte Duane Litfin, fostul Provost Stanton Jones si actualul capelan Stephen Kellough.

Sint si ei doctori si toba de carte.

Toti trei au semnat „documentul chrislamic” si pe urma s-au razgindit si si-au retras semnaturile (a mai fost unul, dar acela n-a retractat nimic.)

Inclin sa cred ca toti trei au citit cartile lui Volf si, cum am mai mentionat, au si diplomele care le da dreptul sa-si dea cu parerea despre cartile lui si despre documentul cu pricina.

„Convinge-l” pe domnul profesor Contac sa-i intrebe pe acesti domni ce i-a determinat sa-si retraga semnatura, dupa care sa dea urgent un telefon acasa si sa impartaseasca secretul cu seful lui!

Va urma, bineinteles, marea retractare de la Bucuresti si toata suflarea evanghelica romaneasca – din Carpati pina-n Chicago – va rasufla apoi usurata.

Si uite-asa mi-am facut si eu datoria de crestin, facind pace intre fratii mei.

P.S.

Trebuie sa mai scriu ceva in legatura cu loviturile sub centura date prietenului meu din Chicago, Cristian Ionescu. Ma refer la modul batjocoritor in care unii comentatori si-au permis sa-l improaste cu tot felul de invective nu prea crestinesti, cu acuzatii de impostura intelectuala, cum ca e necitit, ne-scolit si ne-titrat, si deci sa faca bine si sa taca din gura caci subiectul e prea elevat pentru o minte ne-educata si ingusta ca a dumnealui, chit ca e un autodidact – mai citit decit multi literati infumurati -si un pastor care de zeci de ani a indurat arsita si zaduful zilei, stresul tipic acestei munci ingrate, pline de raspundere si aducatoare de peri albi inainte de vreme.

Stiu ca sint multi care nu suporta stilul lui destul de abraziv – mai ales cind e vorba de compromisuri cu lumea si lucrurile din lume. (de ex., si eu am gasit exagerata asprimea cu care a abordat greselile Penielului sau cum a imbrobodit-o pe blajina Adamaica);

Dar nu cred – mai ales cind e vorba de lucruri sprituale – ca e kosher sa respingem dialogul cu cineva pe motiv ca n-are patalama!

Nu sint nici pe departe impotriva educatiei. Dar sa nu ne amagim singuri: invatatura multa trebuie sa fie si sanatoasa, altfel ne indeparteaza de Dumnezeu.

Indraznesc chiar sa afirm – oricit de mult as aprecia cartile si oamenii cu studii inalte- ca Diavolul are mai mult succes atacind lucrarea lui Dumnezeu folosindu-se de oameni super-educati, dar plini de mindrie, decit de cineva multumit sa stea la cele smerite. Mai ales cind titratii acestia sint si lideri, si au institutii si oameni in subordine.

O fi ‘omu ca vaporu’ – cum zice acel oldie slagar evanghelic – dar si o institutie religioasa se duce la fund, din punct de vedere spiritual, daca cei de la cirma o lasa in voia unor talazuri si invataturi mincinoase. Harvard, Princeton si Yale sint excelente exemple de scoli inalte sau seminarii, infiintate ca sa educe pastori si misionari. De peste 300 de ani aceste institutii au dat Americii mii de lideri in aproape orice domeniu, nu doar cel spiritual: sute de congresmeni, savanti, judecatori, presedinti – cinci de la Yale, noua de la Harvard (inclusiv pacostea de-acum, mult admirata de stingistii europeni). Aceste institutii au produs – si continua sa produca – giganti intelectuali, dar oare citi crestini autentici mai ies astazi de acolo? Oricit de faimosi, de titrati si nobelizati ar ajunge absolventii unei astfel de institutii, oricit de admirati in cercurile academice, daca ei nu se dezvolta si spiritual, vor ramine doar niste pigmei infumurati cu capul mare.

Acelasi sarpe inselator din Eden se lupta si acum sa ne abata ochii de la Cristos, pomul datator de viata, si sa ne hranim doar din pomul cunostintei, cel placut de privit si de dorit (si-al carui fruct ne-ngimfa cu iluzia ca putem deveni niste atotstiutori dumnezei).

A acumula multa invatatura, titluri si acolade, fara a cauta sa dobindim si caracterul lui Cristos, e goana dupa vint. Un astfel de om poate, intr-o buna zi, sa insface un PhD dar sa ramina, totusi, un SOB. (Na!… cum stiu eu sa imbin sacrul cu profanul 🙂 )

(I sound a bit too preachy, sorry, but I know people who need to hear that).

Cit despre tine, ce sa zic, decit ca … stiu faptele tale 🙂 (pirdalnica de petitie imi vine iar in minte) osteneala ta (ani de zile buchisind prin biblioteci) si cunosc si acuzatiile care ti se aduc (snobism, si alte cele). Chiar daca n-am facut-o public, in privat am spus amicilor sa nu segrabeasca cu acuzele. „E tinar, domnilor, e tinar… E in plina formare, studiaza si cerceteaza unde poate si unde i se ingaduie (…aici mai-mai s-arunc petarda cu ‘colocviile’ si ‘pietrele batute’ :); Asteptati putin ca va veni vremea sa calatoreasca si pe meleagurile noastre unde ‘Who’s Who’/maharii care taie si spinzura in materie de teologie nu sint chiar asa de liberali precum carturarii batrinului continent; ‘rubbing shoulders’ citeva saptamini cu niscaiva fundamentalisti autohtoni o sa faca din Emanuel al nostru un sionist convins 🙂

Si… iata-te ajuns la Wheaton – nu tocmai in focar fundamentalist- dar, deh – ce sa-ti fac daca n-ai cerut o bursa si la Bob Jones?? 🙂

Oricum, si Wheaton-ul s-a dovedit providential – in ceea ce priveste subiectul dezbaterii noastre – fiindca vei putea vorbi cu cel putin unul din cei care a semnat si a retractat the Yale document – capelanul Stephen Kellough.

Tocmai am aflat ca, dupa 25 de ani la Wheaton, se va pensiona in August.

A fost musai sa stea acolo pina vei veni tu.

Providenta, believe me!

 

UN COMENTARIU DE PE F-BOOK: Thanks, Alex. Ma intrebam ce gindesti…stiindu-te sanatos in credinta. Desigur, dezbaterea a ajuns la cote triste. Pt ca nu-s penticostal nu comentez invitatia ITP. Cred insa ca ei au facut un lucru lipsit de intelepciune. Trebuia sa pregateasca publicul spunind ceva de genul: noi nu suntem de-accord cu Volf in multe privinte, dar el e mare professor, bla, bla, bla. Macar cind au dat comunicatul nu tebuia sa-l prezinte ca pe unul caruia n-ai ce-i reprosa ci sa-l descrie pe Volf asa cum e. Mi-a placut de un teolog roman (Matei) care si-a dat doctoratul cu Volf si-l cunoaste cit de cit. El a sustnut decizia ITP si l-a aparat pe Volf. Dar a precizat si ca sunt „cai pe care nu merge impreuna cu Volf”. … Iar sfatul tau de a-si retrage oamenii semnatura e groza. Domnul sa te ajute!

Fara nici o modificare din partea mea , este redat intocmai cum a fost pe f-book sa vedem ce gresala se poate face chiar de oameni destepti daca se lucreaza ca in secolul vitezei, : FARA FIR;  FARA NICI O CONECTIE INTRE MANA, GURA, (SAU ALTE MADULARE) CU MINTEA.    inainte de a vorbi, scrie, dea a semna documente verifica daca esti conectat cu mintea ….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s