Iuda, apostolul care s-a trădat pe sine

Iuda, apostolul care s-a trădat pe sine

 

Iuda nu a fost cel mai rău om de pe pământ, după cum nici noi nu suntem cei mai buni oameni din lume. „Dacă Iuda a putut să-L respingă pe Iisus – scrie Clifford Goldstein – chiar şi după ce Mântuitorul i-a spălat picioarele, creştinii de azi trebuie să recunoască cât de uşor este să aleagă păcatul în locul Mântuitorului”.

„Christos nu l-ar fi găsit pe Iuda dormind în grădină: Iuda putea veghea mai mult de un ceas”, scria Graham Greene. Unii l-au denigrat ca trădător al Mântuitorului. Alţii au spus despre el că a fost un zelot dezamăgit. A fost considerat agent secret al Sanhedrinului, sfânt sau personaj de legendă. Mulţi autori creştini şi-au înmuiat tocul în cerneală pentru a-l zugrăvi în culori sumbre. Ca trădător al lui Iisus, a fost blestemat, dispreţuit, batjocorit. Uităm însă că Iuda a trăit trei ani alături de Fiul lui Dumnezeu. A fost un om obişnuit, cu visuri, gânduri şi aspiraţii obişnuite. Nu a fost cu nimic mai prejos de ceilalţi unsprezece apostoli. Evangheliştii îl numesc pe Iuda „unul dintre cei doisprezece”.

De fapt, când L-a trădat Iuda pe Iisus? În seara când L-a sărutat în grădina Ghetsemani? În ziua când Iisus l-a mustrat pentru că s-a revoltat împotriva risipei de mir? Poate că trădarea a avut loc în inima lui Iuda, cu mult înainte ca el să se gândească la lucrul acesta. Sămânţa trădării a încolţit în sufletul său în zilele liniştite, în clipele de cugetare, când şi-a făurit în vis un viitor strălucit alături de „generalul” Iisus, ca eliberatori ai evreilor de sub jugul roman. Iuda a umblat alături de Iisus câţiva ani, fără a înţelege esenţa mesajului Său. Iisus nu venise pentru o eliberare de sub stăpânirea romană, ci pentru o eliberare din robia păcatului. Însă Iuda căuta ceea ce un filosof evreu a numit „viaţa vremelnică”.

Evanghelistul Luca spune sec: „Atunci Satan a intrat în Iuda” (Luca 22:3). Descriind ultima cină servită de Iisus în compania ucenicilor Săi, Ioan ne atrage atenţia asupra involuţiei spirituale a lui Iuda. Mai întâi, diavolul a pus în inima lui Iuda gândul de a-L vinde pe Iisus (Ioan 13:2). Mai târziu, după ce Iisus l-a identificat pe trădătorul Său prin bucăţica de pâine pe care i-a întins-o, diavolul l-a luat în stăpânire pe Iuda. „De îndată ce a primit bucăţica de pâine, Satan a intrat în el” (Ioan 13:27). Aşa de repede? Atât de simplu?! Poate că în mintea noastră un om posedat de diavolul arată ca un sălbatic, cu părul vâlvoi, cu ochii bulbucaţi şi spume la gură, urlând ca o fiară turbată. Iuda, posedat de Satana, arăta ca un ucenic. Nu se schimbase nimic în înfăţişarea lui. De fapt, dacă citim cu atenţie relatarea lui Ioan, observăm că prietenii săi credeau că Iisus l-a trimis să cumpere ceva. Ce paradox! Biblia ne spune că „Isus i-a chemat pe cei doisprezece, le-a dat putere şi autoritate asupra tuturor demonilor” (Luca 9:1). Evident, Iuda era printre aceşti doisprezece. Şi el fusese binecuvântat cu această putere asupra demonilor. Totuşi, biruit de patima lăcomiei şi de planurile sale neînţelepte, Iuda a devenit nu stăpân, ci rob al Diavolului.

În Viaţa lui Iisus, Ernest Renan emite o ipoteză interesantă. El consideră că nu doar Iuda, dar şi alţii dintre ucenicii lui Iisus ar fi fost ispitiţi de conducătorii religioşi să Îl trădeze pe Maestrul lor. Iuda a fost însă singurul interesat. În cuvintele lui Renan, „administratorul” din Iuda l-a ucis pe „apostolul” din Iuda. Preocupările şi interesele sale prozaice i-au smuls din inimă gândul veşniciei. Iuda ar fi trebuit să fie unul dintre cei care să îi conducă pe oameni la Christos, pentru mântuirea sufletelor din păcat. În schimb, el i-a condus pe oameni la Christos, pentru a-L da în mâinile lor. Clifford Goldstein scria în False Balances că există un Iuda în fiecare dintre noi. Iuda nu a fost cel mai rău om de pe pământ, după cum nici noi nu suntem cei mai buni oameni din lume. „Dacă Iuda a putut să-L respingă pe Iisus – scrie Goldstein – chiar şi după ce Mântuitorul i-a spălat picioarele, creştinii de azi trebuie să recunoască cât de uşor este să aleagă păcatul în locul Mântuitorului”.

Sursa: http://semneletimpului.ro/bloguri/iuda-apostolul-care-s-a-tradat-pe-sine.html

2 gânduri despre „Iuda, apostolul care s-a trădat pe sine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s