Victorie răsunătoare pentru libertatea religioasă în SUA

Victorie răsunătoare pentru libertatea religioasă în SUA

dreamstime_xl_40017545
Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite a luat luni o decizie de importanță majoră pentru creștinii din mediul privat, care au acuzat că legea reformei sănătății (Obamacare) le periclitează libertatea religioasă.

Reforma sănătății, demarată la inițiativa președintelui Barack Obama, a instituit un program de asigurări de sănătate oligatorii și accesibile financiar. Însă documentul, denumit Afordable Care Act și supranumit Obamacare, a generat nenumărate nemulțumiri în rândul liderilor politici (care acuzau lipsa unui acord în privința alocării bugetului de stat), apoi în rândul angajatorilor afectați de noua lege.

O plângere sonoră a venit din partea insitutițiilor afiliate religios care au denunțat faptul că legea le obliga să subvenționeze angajaților lor tratamente medicale care contravin credinței pe care o propovăduiesc. De exemplu, instituțiile catolice s-au împotrivit întregului program de subvenționare a mijloacelor contraceptive. Reprezentanții altor ramuri ale creștinismului s-au opus, în schimb, doar anumitor tipuri contraceptive care, în viziunea lor, ar echivala avortului.

Disputa a fost dusă la nivel legal, unde instituțiile religioase s-au luptat pentru a obține o scutir de la subvenționarea mijloacelor contraceptive ale angajaților lor, acolo unde acest fapt ar contrazice principiile morale ale instituției. Și, după multiple dezbateri și audieri, instituțiile bisericești au obținut excepția pe care și-o doreau.

Aceeași doleanță au avut-o însă și companiile din mediul privat, care se supun voluntar aceleiași conduite morale precum o instituție religioasă.
Patronii creștini împotriva Obamacare

Trei mari companii creștine au devenit port-vocea creștinilor din mediul privat care doreau să fie liberi să nu finanțeze intervenții medicale care contravin credinței lor. Este vorba despre Hobby Lobby Stores, Conestoga Wood Specialties și Mardel.

Aceste trei companii mari, însă mai ales Hobby Lobby, au purtat un veritabil război de convingere a autorităților că acele firme care sunt conduse de creștini care își practică principiile ar trebui să fie scutite de la finanțarea contracepției. Aceasta fiindcă, deși evanghelici (prin urmare deschiși în principiu față de planificarea familială), creștinii care conduc aceste firme se opun la 3 din cele 4 măsuri de contracepție vizate de Obamacare, motivând că acestea ar echivala avortului. Cele 3 măsuri subvenționat s-ar baza pe împiedicarea unui ovul fecundat să se fixeze în uter.

Curtea Supremă a dat luni câștig de cauză companiilor, însă legea va continua să scutească de subvenționare doar anumite companii deținute de un număr mic de investitori (de obicei familii fondatoare), indiferent de profitul lor.

Impactul se va resimți însă semnificativ fiindcă, în Statele Unite, circa 90% din totalul companiei sunt firme „closely held” (cu un număr mic de investitori), notează Wall Street Journal, citând un studiu elaborat în anul 2000 de Copenhagen Business School.

Hobby Lobby este un caz exponențial pentru situația citată. Tocmai de aceea a putut reprezenta foarte bine această categorie de firme în fața legii.
Studiu de caz: Hobby Lobby

Compania a fost fodată în anul 1972 de unul dintre cei cinci fii ai unei familii de pastori evanghelici. Ceilalți patru frați ai fondatorului, David Greeen, au urmat vocația părinților, implicându-se în lucrarea de slujire religioasă. Însă Green a ales să intre în industria retail. Mai întâi prin intermediul unei firme care vindea produse foarte ieftine, apoi inițiind Hobby Lobby, pe baza unui împrumut de 600$. La început, Green și soția lui foloseau propria bucătărie pentru a construi micile decorațiuni din lemn pe care le vindeau în magazin.

În doar trei ani, relatează New York Times, afacerea a crescut la un profit anual de 150.000 de dolari, ajungând în prezent la profituri anuale de 3 miliarde de dolari, în cepe 600 de magazine răspândite pe teritoriul a 47 dintre statele americane. Este legitim să considerăm Hobby Lobby o companie puternică, având 13.000 de angajați peste tot în SUA.

La aceste dimensiuni de capital uman și financiar, Hobby Lobby donează o zecime din profiturile sale unor proiecte caritabile și are datorii minime.

Totul în timp ce magazinele continuă să prospere într-o atmosferă creștină: nu se lucrează duminicile, magazinele sunt deschise 66 de ore pe săptămână și în fiecare dintre unitățile de desfacere muzica de fundal este muzică religioasă.

Pentru David Green, întreaga bătălie împotriva Obamacare a fost o experiență a credinței. O chemare, mai degrabă decât o alegere. „Ei nu văd că ar exista o bifurcație între viața seculară și cea spirituală. Le văd ca fiind întrepătrunse,” explica Rob Hoskins, președinte al organizației OneHope și prieten al familiei Greens.
Premise și concluzii

Mandatul privind contracepția a fost cel mai contestat pasaj al reformei Obamacare și a provocat o actualizare a modului în care legislația americană promovează libertatea religioasă. Însă decizia de ieri este o reiterare a „clauzei la exercitarea liberă a credinței”, prin care Constituția americană protejează convingerile și identitățile religioase extrem de diverse din țară.

De exemplu, clauza aceasta le permite evreilor ortodocși, femeilor musulmane și adepților sikhismului să poarte capul acoperit în zone în care celorlalți li se impune prin lege să nu își acopere capul. Principiul care se aplică este acela că excepția permisă nu împovărează statul. Tocmai de aceea, pacifiștilor religioși nu le este permis să nu plătească impozite, pe motiv că acestea ar finanța armata. O astfel de excepție, notează The Economit, ar împovăra societatea, reducând eficiența sistemului de impozitare.

Ținând cont de acest context, dar și de cel al deciziei în cazul Hobby Lobby, unii judecători, precum Ruth Bader Ginsburg au spus că logica din spatele hotărârii judecătorești se aplică și în cazul companiilor cu un număr mai mare de invetitori, din domeniul public sau privat. Rămâne de văzut dacă acestea își vor manifesta interesul într-o astfel de direcție în viitorul apropiat. Însă este puțin probabil, dacă nu au făcut-o până acum.

Sursa: http://semneletimpului.ro/religie/libertate-religioasa/victorie-rasunatoare-pentru-libertatea-religioasa-in-sua.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s