SĂ PLĂTIM TAXELE LA STAT ORI NU?

SĂ PLĂTIM TAXELE LA STAT ORI NU? (Marcu.12:13-17)   By David (duţu) Miclea

 


O DUBLĂ RESPONSABILITATE A FIECĂRUI CREŞTIN

 

*Cuvîntul de aur: Se cade sa platim bir cezarului sau nu? Sa platim sau sa nu platim?” Isus le-a cunoscut fatarnicia si le-a raspuns: „Pentru ce Ma ispititi? Aduceti-Mi un ban ca sa-l vad.” I-au adus un ban; si Isus i-a intrebat: „Chipul acesta si slovele scrise pe el, ale cui sunt?” „Ale cezarului”, I-au raspuns ei. Atunci Isus le-a zis: „Dati, dar, cezarului ce este al cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.” Si se mirau foarte mult de El. (Marcu.14b-17).

Cu întrebarea aceasta a venit ispititori să-L ispitească pe Isus: “Se cade sa platim bir cezarului sau nu? Sa platim sau sa nu platim?”
În zilele noastre sunt o sumedenie de oameni, care au una sau mai multe cetăţenii, în asemena situaţie aceştia au responsabilitate faţă de tările a căror cetăţenie o au, tot la fel pentru cei care prin mutare se duc să locuiască într-un anumit loc de pe pămînt şi muncesc acolo au responsabilităţi, datorii, şi trebuie să se conformeze legilor din ţara unde se află.
Creştinul este un om deosebit, prin faptul că fiecare creştin are cel puţin două cetăţenii, una pămîntească(ori mai mlte depinde cîte cetăţenii pămînteşti are) şi cu siguranţă adevăratul creştin are şi cetăţenia cerească, cetăţenie despre care apostolul Pavel o confirmă pentru fiecare dintre noi: Dar cetatenia noastra este in ceruri, de unde si asteptam ca Mantuitor pe Domnul Isus Hristos. (Filip.3:20).
Aşa dar ca şi creştini, avem responsabilitate făţă de Dumnezeu acolo unde ne este “cetăţenia noastr㔺i faţă de ţara, guvernul unde noi locuim ori avem cetăţenia.

LUCRURI DE CARE SUNTEM RESPONSABILI ÎN FAŢA STATULUI        

   1. SĂ PLĂTIM TAXE: (Marcu 12:14-17), exact textul nostru, trebuie să plătim taxe.

2. SĂ NE RUGĂM PENTRU CEI DIN CONDUCEREA ŢĂRII/PENTRU GUVERN: Va indemn, dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii, pentru imparati si pentru toti cei ce sunt inaltati in dregatorii, ca sa putem duce astfel o viata pasnica si linistita, cu toata evlavia si cu toata cinstea. Lucrul acesta este bun si bine primit inaintea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru (1Tim.2:1-3).

3.SĂ FIM SUPUŞI STĂPÎNIRILOR/GUVERNULUI: Adu-le aminte sa fie supusi stapanirilor si dregatorilor, sa-i asculte, sa fie gata sa faca orice lucru bun, (Tit.3:1).

4.SĂ NU ÎI VORBEASCĂ DE RĂU: sa nu vorbeasca de rau pe nimeni, sa nu fie gata de cearta, ci cumpatati, plini de blandete fata de toti oamenii. (Tit.3:2).

CREŞTINUL TREBUIE SĂ REALIZEZE:

1. Supunerea faţă de guvern, însemnează respectare rînduielilor lăsate de Dumnezeu: Oricine sa fie supus stapanirilor celor mai inalte; caci nu este stapanire care sa nu vina de la Dumnezeu. Si stapanirile care sunt, au fost randuite de Dumnezeu. (Rom.13:1).

2. Nesupunerea faţă de guvern însemnează osîndă/ pedeapsă: De aceea, cine se impotriveste stapanirii, se impotriveste randuielii puse de Dumnezeu; si cei ce se impotrivesc isi vor lua osanda. (Rom.13:2).

3. Frica de guvern/stăpînire, este rodul faptei rele săvîrşite, pe cînd lauda din partea guvernului/stăpîniri, este răsplata binelui înfăptuit: Dregatorii nu sunt de temut pentru o fapta buna, ci pentru una rea. Vrei, dar, sa nu-ti fie frica de stapanire? Fa binele, si vei avea lauda de la ea. (Rom.13:3).

4.Nu uita (cam greu să accepţi) cei care poartă sabia, care aplică legea sunt slujitori lui Dumnezeu pentru binele tău, aşa dar, frica de pedeapsă te poate ţine departe de a face răul, dar lasă şi cugetul tău curat de creştin să tea jute la aceasta: El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tau. Dar, daca faci raul, teme-te, caci nu degeaba poarta sabia. El este in slujba lui Dumnezeu, ca sa-L razbune si sa pedepseasca pe cel ce face rau. De aceea, trebuie sa fiti supusi nu numai de frica pedepsei, ci si din indemnul cugetului. (Rom.13:4-5).

5. Ca un cetăţean bun ce eşti plăteşte datoria faţă de guvern, şi nu te lăsa să fi dator cuiva: Tot pentru aceasta sa platiti si birurile. Caci dregatorii sunt niste slujitori ai lui Dumnezeu, facand necurmat tocmai slujba aceasta. Dati tuturor ce sunteti datori sa dati: cui datorati birul, dati-i birul; cui datorati vama, dati-i vama; cui datorati frica, dati-i frica; cui datorati cinstea, dati-i cinstea. Sa nu datorati nimanui nimic, decat sa va iubiti unii pe altii: caci cine iubeste pe altii a implinit Legea.(Rom.13:6-8).

6. Creştinul este o forţă în societate, binele sau răul pe care îl întîlneşte se datorează şi faptului, că se împlică în societate ori nu, creştinul este o voce care trebuie să se audă prin fapte (trăire, plătirea datorilor) şi prin grai (atunci cand este vorba de acceptarea legilor care ne atacă convingerile noastre creştineşti biblice, ex avortul)

***Creştinul este parte din societatea unde trăieşte, deci trebuie să se comporte ca un cetăţean fidel, de încredere, ca Numele Domnului să nu fie vorbit de rău.
~străinişicălători~

(duţu)

2 gânduri despre „SĂ PLĂTIM TAXELE LA STAT ORI NU?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s