CINA DOMNULUI – SACRIFICIUL SUPREM

CINA DOMNULUI – SACRIFICIUL SUPREM (Marcu.14:22-25) By David (duţu) Miclea


*Cuvîntul de aur: Pe cand mancau, Isus a luat o paine; si, dupa ce a binecuvantat, a frant-o si le-a dat, zicand: „Luati, mancati, acesta este trupul Meu.” Apoi a luat un pahar si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, li l-a dat, si au baut toti din el. Si le-a zis: „Acesta este sangele Meu, sangele legamantului celui nou, care se varsa pentru multi. Adevarat va spun ca, de acum incolo, nu voi mai bea din rodul vitei, pana in ziua cand il voi bea nou in Imparatia lui Dumnezeu.” (Marcu.14:22-25).

Cina Domnului, e timpul în care ne putem aminti de marele sacrificiu depus de Isus Hristos pentru mîntuirea noastră.

*DESPRE CINA DOMNULUI /DENUMIRI

-Cina Domnului a fost instituită de Isus,

-Cina Domnului a fost Cina Lui,

El a fost Acela care în timpul cinei i-a servit pe ucenici:

-cu pîine,

-cu rodul viţei,

-le-a spălat picioarele, şi le-a şters cu ştergarul cu care era încins,

-El a susţinut convorbirea, prin care le-a prezentat, lucruri din trecut, prezent şi lucruri viitoare.

–Cina Domnului – o părtăşie a lui Isus cu ucenici Săi

 –Cina Domnului ori Cina ceea de Taină ori Împărtăşania.

 

*ELEMENTELE INTRODUSE ÎN TIMPUL CINEI DE TAINĂ:

1. PÎINEA (vers.22) Pe cand mancau, Isus a luat o paine; si, dupa ce a binecuvantat, a frant-o si le-a dat, zicand: „Luati, mancati, acesta este trupul Meu.”

-PÎINEA reprezenta trulul Său care avea să fie jertfit la Calvar pentru noi toţi.
-Chiar dacă Isus nu săvîrşise nici un păcat, El S-a încărcat cu păcatele noastre, le-a luat asupra Sa, murind la Golgota în locul fiecărui dintre noi. (a)El era fără păcat:

*”El n-a facut pacat, si in gura Lui nu s-a gasit viclesug.” (1Pet.2:22).

*Caci n-avem un Mare Preot care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre, ci Unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat. (Evr.4:15).

*Pe Cel ce n-a cunoscut niciun pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El. (2Cor.5:21).

(b) El S-a încărcat cu păcatele noastre:

* El a purtat pacatele noastre in trupul Sau, pe lemn, pentru ca noi, fiind morti fata de pacate, sa traim pentru neprihanire; prin ranile Lui ati fost vindecati. (1Pet.2:24).

*Totusi El suferintele noastre le-a purtat, si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu si smerit. (Isa.53:4).

*ca sa se implineasca ce fusese vestit prin prorocul Isaia, care zice: „El a luat asupra Lui neputintele noastre si a purtat bolile noastre.” (Mat.8:17).

*** Apoi a luat paine; si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o si le-a dat-o, zicand: „Acesta este trupul Meu care se da pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea.” (Luc.22:19).

***Si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o si a zis: „Luati, mancati; acesta este trupul Meu care se frange pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea.” (1Cor.11:24)

 

 

2. RODUL VIŢEI (vers.23-24) Apoi a luat un pahar si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, li l-a dat, si au baut toti din el. Si le-a zis: „Acesta este sangele Meu, sangele legamantului celui nou, care se varsa pentru multi.

–RODUL VIŢEI, reprezenta Sîngele Său care avea să curgă pentru toţi păcătoşi. Din rane sfinte a lui Isus, izvor de singe a curs.

–Prin Sîngele Său, am devenit curăţiţi şi spălaţi de orişi ce păcat: Dar daca umblam in lumina, dupa cum El insusi este in lumina, avem partasie unii cu altii; si sangele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curata de orice pacat. (1Ioan.1:7).

*** Tot astfel, dupa Cina, a luat paharul si a zis: „Acest pahar este legamantul cel nou in sangele Meu; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de cate ori veti bea din el.” (1Cor.11:25)

 

 

 

 

*CINA DOMNULUI, ISUS ÎN CENTRUL ATENŢEI

*Sacrificiul Lui Isus, a murit pentru noi – noi nu puteam să ne salvăm singuri: Caci, pe cand eram noi inca fara putere, Hristos, la vremea cuvenita, a murit pentru cei nelegiuiti. (Rom.5:6).

*Dragostea lui Isus faţă de noi păcătoşi: Dar Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi. (Rom.5:8).

*Isus Jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre: V-am invatat inainte de toate, asa cum am primit si eu: ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi; (1Cor.15:3).

 

*ÎN CONCLUZIE: -Cina Domnului un loc al părtăşiei, un loc unde ne amintim de trecutul nostru, şi pomenim în acelaşi timp ce a făcut El pentru noi, un loc care ne aşează în viitor, participînd la Cină întocmai cum ne-a învăţat Isus trăim în speranţă sărbătoriri a noi părtăşi împreună cu El.

Fiţi binecuvîntaţi de Domnul!

~strainisicalatori~
(duţu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s