LEGĂTURA CARE TREBUIE SĂ FIE LA MASA DOMNULUI

LEGĂTURA CARE TREBUIE SĂ FIE LA MASA DOMNULUI (1Cor.10:15-17). By David (duţu) Miclea

*Cuvîntul de aur: Paharul binecuvantat, pe care-l binecuvantam, nu este el impartasirea cu sangele lui Hristos? Painea pe care o frangem, nu este ea impartasirea cu trupul lui Hristos? Avand in vedere ca este o paine, noi, care suntem multi, suntem un trup; caci toti luam o parte din aceeasi paine. (1Cor.10:16-17).

PĂRTĂŞIA DE LA CINA CEA DE TAINĂ

La Cina Domnului ca de fapt oricînd între creştini care sunt în aşteptarea lui Isus trebuie să fie :

-O legătură puternică, legătură bazată pe aceiaşi dragoste, izvorîtă din adîncul inimii.

-O unire strînsă, unitate care se bazează pe aceeaşi credinţă.

1. O LEGĂTURĂ CEREASCĂ (vers.16).

– Paharul binecuvantat, pe care-l binecuvantam, nu este el impartasirea cu sangele lui Hristos? Painea pe care o frangem, nu este ea impartasirea cu trupul lui Hristos?

-Cina Domnului este o lucrare instituită de Isus, care a plecat în ceruri.

–Elementele folosite în timpul Cinei Domnului reprezintă parte dintr-un corp ceresc.

–Învăţăturile şi rînduielile din timpul Cinei Domnului sunt lăsate direct de Isus care a plecat în ceruri:Caci am primit de la Domnul ce v-am invatat; si anume, ca Domnul Isus, in noaptea in care a fost vandut, a luat o paine. Si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o si a zis: „Luati, mancati; acesta este trupul Meu care se frange pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea.” Tot astfel, dupa Cina, a luat paharul si a zis: „Acest pahar este legamantul cel nou in sangele Meu; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de cate ori veti bea din el.” (1Cor.11:23-25).

–Apropiera de elementele Cinei Domnului ne duce cu gîndul apropieri de El, căci ele sunt o reprezentare a Lui, între noi după cererea binecuvîntări, vorbind despre pîine ca trupul Său, şi rodul viţei ca sîngele Său.

2. O LEGĂTURĂ FRĂŢEASCĂ (vers.16-17)

-Privind cu atenţie asupra acestor două versete, apostolul Pavel se reveră la persoana a-3-a cînd spune cuvintele: pe care-l binecuvantam; Painea pe care o frangem; noi, care suntem multi; suntem un trup; caci toti luam o parte.

* Paharul binecuvantat, pe care-l binecuvantam, nu este el impartasirea cu sangele lui Hristos? Painea pe care o frangem, nu este ea impartasirea cu trupul lui Hristos? Avand in vedere ca este o paine, noi, care suntem multi, suntem un trup; caci toti luam o parte din aceeasi paine. (vers.16-17).

–Chiar dacă responsabilitatea apropieri, este personală, participarea la Masa Domnului devine un act colectiv, căci odată apropindu-ne de elementele de la Cina Domnului, într-un chip vrednic suntem (devenim) parte din acelaşi trup.

3. O LEGĂTURĂ DOVEDITĂ PRIN APROPIEREA NOASTRĂ.(vers.15).

–Apostolul Pavel le vorbeşte unor fraţi cu judecată, care singuri şi-au verificat poziţia lor în Hristos, ajungînd la concluzia că se pot participle la Cina Domnului.

-Va vorbesc ca unor oameni cu judecata; judecati voi singuri ce spun.(vers.15).

-Cercetarea fiecăruia este personală, în urma cercetări poate să se apropie altfel poate intra sub osîndă: Fiecare sa se cerceteze, dar, pe sine insusi, si asa sa manance din painea aceasta si sa bea din paharul acesta. Caci cine mananca si bea isi mananca si bea osanda lui insusi, daca nu deosebeste trupul Domnului. (1Cor.11:28-29).

–Vrednicia apropieri o avem tot prin Isus, care are puterea să ne curăţească de orice păcat.

4. O LEGĂTURĂ PENTRU VEŞNICIE -Datorită faptului că împărtăşirea noastră e cu Unul care este Veşnic, devenind parte din trupul Său (rămînînd în trup) vorbim de o legătură veşnică.

–Isus Marele Preot e veşnic. (Evrei.4:15).

–Sîngele Său e Sîngele răsumpărări noastre.(1Petru1:18-19).

–Trupul Său Biserica e veşnică (puterea întunerecului nu o va putea birui). (Mat.16:18) dupa cum si Hristos este Capul Bisericii, El, Mantuitorul trupului. (Efes.5:23).El este Capul trupului, al Bisericii. El este Inceputul, Cel intai nascut dintre cei morti, pentru ca in toate lucrurile sa aiba intaietatea. (Col.1:18).

–Nădejdea legături este eternă, Mîntuitorul prevedea o Cină cu un rod nou în Împărăţia Tatălui Ceresc (Matei.26:29).

***Să participăm cu toţi la Cina Domnului uniţi prin legătura frăţească unul cu altul şi toţi cu Isus, în urma cercetări personale.

~străinişicălători~
(duţu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s