IOCHEBED, O MAMĂ DE DORIT ÎN ISRAEL

IOCHEBED, O MAMĂ DE DORIT ÎN ISRAEL  (Exod. 1;2)        By David (duţu) Miclea


*Cuvîntul de aur: Nemaiputand sa-l ascunda, a luat un sicrias de papura, pe care l-a uns cu lut si cu smoala; a pus copilul in el si l-a asezat intre trestii, pe malul raului. (Exod.2:3).

~Părinţi lui Moise: Numele nevestei lui Amram era Iochebed, fata lui Levi, care i s-a nascut lui Levi, in Egipt; ea a nascut lui Amram: pe Aaron, pe Moise si pe Maria, sora lor. (Num.26:59).

 

 

 

1. IOCHEBED, O MAMĂ CE NU ÎŞI CALCĂ CREDINŢA
***CÎND ÎMPĂRAŢI SE SCHIMBĂ, CREDINŢA POATE FI ATĂCATĂ.
*Noul faraon nu ştia despre Iosif, şi binele care acesta l-a făcut pentru egipteni, a acţionat robotic fără să îi pese de un popor pe baza căruia, trăiau şi construiau în ţara Egiptului.
Peste Egipt s-a ridicat un nou imparat care nu cunoscuse pe Iosif. (Exod.1:8).
-De fiecare dată cînd într-o ţară se schimbă domnitori, te poţi aştepta la schimbări mari, în economie, în politică în gîndire.
-Schimbările făcute de noua conducere va putea să îţi atace, buzunarul$$$; viitorul material, crezul.
-Noul împărat, noul faraon a adus legi noi, legi care îi atăca din plin pe israeliţi şi credinţa acestora: Imparatul Egiptului a poruncit moaselor evreilor, numite una Sifra, si cealalta Pua, si le-a zis: „Cand veti implini slujba de moase pe langa femeile evreilor si le veti vedea pe scaunul de nastere, daca este baiat, sa-l omorati; iar daca este fata, s-o lasati sa traiasca.” (Exod.1:15-16).Atunci faraon a dat urmatoarea porunca la tot poporul lui: „Sa aruncati in rau pe orice baiat care se va naste si sa lasati pe toate fetele sa traiasca.” (Exod.1:22).
-Iochebed, mama lui Moise, s-a încrezut în Dumnezeu şi a acţionat prin credinţă pentru salvarea copilului Moise: Femeia aceasta a ramas insarcinata si a nascut un fiu. A vazut ca este frumos si l-a ascuns trei luni. (Exod.2:2).
*Iochebed, o mamă care în vremuri critice pentru ea şi familia sa nu şi-a călcat credinţa, chiar cu riscul vieţii ei.

2. IOCHEBED, O MAMĂ CARE ACŢIONEAZĂ PRIN CREDINŢĂ.
***CÎND DOMNIILE ŞI STĂPÎNIRIILE ÎŢI ATACĂ CREDINŢA, ACŢIONÎND PRIN CREDINŢĂ E CEL MAI BUN LUCRU DE FĂCUT
-Iochebed, a ştiut că viiitorul lui Israel, depinde de mame care ştiu să sacrifice, era al trei-lea copil,; Maria, Aaron care acuma avea vreo trei anişori, şi urma Moise. Dacă nu era o mamă încrezătoare în Dumnezeu, poate nu ajungeam să ştim despre cel mai blînd om de pe pămînt, despre Moise, cei mai mulţiştiu despre Moise, dar nimic despre mama care ia dăruit viaţă.
-Iochebed a făcut un plan acţionînd prin credinţă: Un om din casa lui Levi luase de nevasta pe o fata a lui Levi. Femeia aceasta a ramas insarcinata si a nascut un fiu. A vazut ca este frumos si l-a ascuns trei luni. Nemaiputand sa-l ascunda, a luat un sicrias de papura, pe care l-a uns cu lut si cu smoala; a pus copilul in el si l-a asezat intre trestii, pe malul raului. Sora copilului pandea la o departare oarecare, ca sa vada ce are sa i se intample. (Exod.2:1-4).
-Aşezarea copilului, între trestile şi papura Nilului, era un act plin de credinţă, urmat de o rugăciune (mă gîndesc eu aşa de mare cum credinţa ei a fost de mare) prin care cerea protecţia lui Dumnezeu pentru copilul dintre tresti; am făcut tot ce am putut, te rog Doamnea ajută-mă.

3. IOCHEBED, O MAMĂ A CĂREI FAPTE FĂCUTĂ ÎN CREDINŢĂ A FOST RĂSPLĂTITĂ.
***DUMNEZEU E GATA SĂ ADUCĂ RĂSPLĂTIRE TUTUROR CELOR CE TRĂIESC PRIN CREDINŢĂ
-Copilul din sicriaşul de papură unsă cu smoală prin plînsul lui a stîrnit mila fetei lui faraon: L-a deschis si a vazut copilul: era un baietas care plangea. I-a fost mila de el si a zis: „Este un copil de al evreilor!” (Exod.2:6). Copilul a crescut, si ea l-a adus fetei lui faraon; si el i-a fost fiu. I-a pus numele Moise; „caci”, a zis ea, „l-am scos din ape.” (Exod.2:10).
-Copilul aşezat pe rîul Nil a avut parte de o doică credincioasă; chiar de mama lui: Atunci sora copilului a zis fetei lui faraon: „Sa ma duc sa-ti chem o doica dintre femeile evreilor, ca sa-ti alapteze copilul?” „Du-te”, i-a raspuns fata lui faraon. Si fata s-a dus si a chemat pe mama copilului. Fata lui faraon i-a zis: „Ia copilul acesta, alapteaza-mi-l, si iti voi plati.” Femeia a luat copilul si l-a alaptat. (Exod.2:7-9).
*Moise a avut parte de o creştere şi o educaţie aleasă, o creştere în credinţa în Dumnezeul lui Israel obţinută prin mama lui, şi o educaţie la înaltele şcoli ale Egiptului fiind considerat fiul ficei lui faraon: Moise a invatat toata intelepciunea egiptenilor si era puternic in cuvinte si in fapte. (Fapt.7:22).

4. IOCHEBED, O MAMĂ CARE PRIVEA VIITORUL PRIN CREDINŢĂ
***SCHIMBĂRILE DIN VIAŢA LUI MOISE A FĂCUT PE IOCOBED SĂ ÎŞI ÎNTĂREASCĂ CREDINŢA ÎN DUMNEZEU.
-La patruzeci de ani, mama care a nu şi-a călcat credinţa, mama care a acţionat prin credinţă, mama care a fost răsplătită datorită credinţei ei, avea să mai fie pusă la încercare încă o dată (considerînd că mamele care au copii de patruzeci de ani încă mai sunt în viaţă) să îşi privească copilul credinţei pentru ultima dată atunci cînd a luat drumul să fugă la Madian : La auzul acestor vorbe, Moise a fugit si s-a dus de a locuit ca strain in pamantul Madian, unde a nascut doi fii. (Fapt.7:29).
-Sunt sigur că nu a avut ocazia ca Iochebed să îl mai vadă pe Moise, tot la fel sunt sigur că mama aceasta a adormit, a fost adăugată la părinţi ei, liniştită în suflet că şia făcut datoria pe deplin ca mamă, întocmai cum spune în carte înţeleptul Solomon: Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, si cand va imbatrani, nu se va abate de la ea. – (Prov.22:6).

CONCLUZIE.
Ca părinţi, mame şi taţi să ne facem datoria învăţînd pe copii calea pe care trebuie să o urmeze, să le urmărim umblare, şi să ne rugăm pentru ei, Dumnezeu purtătorul de griji se va îngriji de fiecare în parte, noi să ne facem partea noastră.

*****Doamne binecuvintează toate mamele din poporul Tău să fie pline de credinţă întocmai ca Iochebed. Amin

~străinişicălători~
(duţu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s