CÎND CETATE TA (INIMA) ÎŢI ESTE ÎMPRESURATĂ…

CÎND CETATE TA (INIMA) ÎŢI ESTE ÎMPRESURATĂ… (2Împ.7:1-20) By David (duţu) Miclea


*Cuvîntul de aur: Apoi si-au zis unul altuia: „Nu facem bine! Ziua aceasta este o zi de veste buna. Daca vom tacea si daca vom astepta pana la lumina zilei de maine, vom fi pedepsiti. Veniti acum si haidem sa dam de stire casei imparatului.” (2Reg.7:9)

Mai multe sunt zilele de tristeţe, amărăciune, necaz pentru un om decît cele de bucurie, din textul nostru putem să învăţăm chiar lucrul acesta şi modalitatea de a ieşi învingători din asemena situaţii.

1.CÎND VRĂŞMAŞUL/DIAVOLUL/INAMICUL TE ÎMPRESOARĂ; ARE UN SCOP CARE VREA SĂ ŞI-L ATINGĂ
*ÎMPRESOARĂ = A înconjura din toate părțile; a încadra, a deposeda pe cineva în mod abuziv, a încercui pentru a prinde, a cuceri etc.
*ÎMPRESOARĂ = a înconjura cu armată dușmanii: împresurară cetatea cu scopul de a face presiunii de cedare, de a copleşi, a strînge cu uşa, a invada, a ocupa.
***Împăraratul Siriei Ben Hadad în lupta pentru cucerirea Samariei se ocupă de tactica “împresurări”: Dupa aceea, Ben-Hadad, imparatul Siriei, strangandu-si toata ostirea, s-a suit si a impresurat Samaria. (2Reg.6:24).
Acţiuni prin care îl face pe poporul impresurat să cedeze în faţa inamicului,
(a) IZOLAREA = îi taie legăturile comerciale (pentru a nu se putea aproviziona).
(b) INFOMETAREA = Îl obligă să îşi folosească rezervele ca să poată supraveţui.
(c) PANICA = Produce panică în cetate (preţurile cresc în timp ce alimentele dispar de pe piaţă):In Samaria a fost o mare foamete, si atat de mult au stramtorat-o incat un cap de magar pretuia optzeci de sicli de argint, si un sfert de cab de gainat de porumbel cinci sicli de argint. (2Reg.6:25).
(d) CANIBALISMUL = Îi obligă la cannibalism: El a raspuns: „Daca nu te scapa Domnul, cu ce sa te scap eu? Cu venitul ariei sau al teascului?” Si imparatul i-a zis: „Ce ai?” Ea a raspuns: „Femeia aceea mi-a zis: „Da-mi pe fiul tau sa-l mancam astazi, si maine vom manca pe fiul meu.” Noi am fiert pe fiul meu si l-am mancat. Si in ziua urmatoare i-am zis: „Da pe fiul tau sa-l mancam.” Dar ea a ascuns pe fiul ei.” (2Împ.6:27-29).
(e) DISPERAREA CAPETENIILOR = Aduce disperare şi necaz pînă şi căpeteniilor: Cum a auzit imparatul cuvintele acestei femei, si-a rupt hainele, cand statea pe zid. Si poporul a vazut ca pe dinauntru avea un sac de par pe trup. (2Reg.6:30).
(f) MACELUL = Se caută un ţap ispăşitor ca cineva să plătească cu moartea tot răul în care s-a ajuns: Imparatul a zis: „Sa ma pedepseasca Dumnezeu cu toata asprimea, daca va ramane astazi capul lui Elisei, fiul lui Safat, pe trupul lui!” (2Reg.6:31).

***Aceiaşi tactică folosită în războaie este folosită de către Diavolul pentru a atăca fiinţa omenească:
(a) IZOLAREA = caută să îţi taie legătura cu exteriorul cu Dumnezeu, căi de bruiaj la televiziune/radio; nu mai sunt premise întîlnirile frăţeşti,numai cele controlate; îţi opreşte accesul la materialul religios(Bibli, carţi de cîntări, predici,schiţe).
(b) INFOMETAREA = Te obligă să foloseşti materialul pe care il ai la dispoziţie şi acela cenzurat.
(c) PANICA = Aduce descurajare in popor producîndui slăbirea în credinţă şi cedarea în faţa presiunilor celui rău (amenzi, ameninţări, descurajări, panica).
(d) CANIBALISMUL = Produce pur şi simplu cannibalism între fraţii (se vînd uni pe alţii, se toarnă la poliţie, se divulgă locurile de rugăciune, produce ceartă şi desbinare).
(e) DISPERAREA CAPETENIILOR = Aduce nelinişte conducătorilor spirituali, produce nopţi nedormite măcinarea nervilor, şi căutare de idei care să îi scoată din impas.
(f)MACELUL =  Se caută compromise pe orice cale, cedar şi predare în faţa Diavolului.

2. CÎND VRĂŞMAŞUL/DIAVOLUL/INAMICUL TE ÎMPRESOARĂ; NU ÎŢI PIERDE NĂDEJDEA; DUMNEZEU ESTE ÎNCĂ PE TRON.
(a) NU ESTE RĂZBOIUL PIERDUT
*Cînd se trece prin asemena situaţii, Dumnezeu e încă pe tron, El nu a pierdut controlul, noi să nu ne pierdem încredera în El, şi să aşteptăm ajutorul Lui.
*Să trăim în speranţă izbăvirii, Dumnezeu va aduce clipa izbăvirii
*chiar dacă situaţiea e critică:
-prorocul nebăgat în seamă,
-împotrivitori chiar de lîngă conducător
-lepra şi păcatul bîntuie din plin în cetate şi în împrejurimii.
(b) ŞTIREA ZILEI- ANUNTAREA UNEI VESTI IMBUCURATOARE
-Dumnezeu anunţă un viitor glorios.
Ori cît este norul de întunecos, nu uita deasupra lui este Soarele, şi într-o zi norul va trece şi Soarele îş va face apariţia din nou pe strada ta.
-Se foloseşte de prorocul Său prin care transmite un mesaj(ştirea zilei): Elisei a zis: „Ascultati cuvantul Domnului! Asa vorbeste Domnul: „Maine, la ceasul acesta, se va vinde la poarta Samariei o masura de floare de faina cu un siclu, si doua masuri de orz, cu un siclu.” (2Reg.7:1).
-Dumnezeu nu suportă ignoranţi, băşcălitori de Cuvînt, neprimitori a vestei trimise de El: Calaretul pe bratul caruia se rezema imparatul a raspuns omului lui Dumnezeu: „Chiar daca ar face Domnul ferestre in cer, cum s-ar putea intampla un asemenea lucru?” Si Elisei a zis: „Vei vedea cu ochii tai: dar tu nu vei manca din ele.” (2Reg.7:2).

3. CÎND VRĂŞMAŞUL/DIAVOLUL/INAMICUL TE ÎMPRESOARĂ; VA VENI ŞI UN MOMENT AL IZBĂVIRII
*CÎND VREI IZBĂVIREA:
(a) RECUNOAŞTEŢI STAREA
-Lepros,
-Păcătos.
-Leproşi, oameni bolnavi care trăiau afară din cetate, izolaţi de oameni, cadavre ale societăţi, din cauza fricii ca să nu contamineze şi pe alţi.
-Leprosul şi cu păcătosul au multe lucruri în comun diferenţa e că unul are boala de sănatate a trupului şi celalat a sufletului(boala spirituală).
-Leprosul mai devreme sau mai tîrziu va fi cuprins de boală şi va muri (dacă s-a împăcat cu Dumnezeu, sufletul lui va putea să fie pururea cu Domnul) în schimb cînd păcătosul moare în păcat nu mai are nici o şansă de mîntuire.
-Leproşi şi-au văzut starea lor, păcătoşi cam greu îşi recunosc vinovăţia, ei tot deauna se laudă cu o conştinţă trează, conştiinţă care pentru un păcătos nu e altceva decît o memorie proastă…
*Cînd leprosul şi păcătosul îşi admit stare, pot să fie eliberaţi, curăţiţi, salvaţi, mîntuiţi.
(b) ACCEPTĂ IDEIA LUI DUMNEZEU
*Totdeuana Dumnezeu ne uimeşte ne suprinde cu felul Lui de a lucra felul de a izbăvi din situaţii dificile.
*Cine şi-ar fi putut da seama că leproşi de la poarta cetăţi Sameriei să fie unealta, arma prin care Dumnezeu să aducă izbăvirea.
-Leproşi de la poarta Samariei: La intrarea portii erau patru leprosi, care au zis unul catre altul: „La ce sa sedem aici pana vom muri? (2Reg.7:3).
-Corbi pentru Ilie (1Reg.17:6),
-Iordanul pentru Naaman (2Reg.5:10),
(c) ALEGE ALTERNATIVA CEA MAI BUNĂ CA SĂ FII IZBĂVIT
*Ieşirea din situaţile dificile vine atunci cînd ne vedem situaţia, şi cînd căutăm o soluţie pentru a ieşi din ea: Daca ne vom gandi sa intram in cetate, in cetate este foamete, si vom muri; si daca vom sta aici, de asemenea vom muri. Haidem, dar, sa ne aruncam in tabara Sirienilor; daca ne vor lasa cu viata, vom trai, iar daca ne vor omori, vom muri.” (2Reg.7:4).
-părăseşte colonia de leproşi, prieteni care te duc la rău.
-caută binecuvîntarea şi bucurăte de ea.
-puneţi viitorul în siguranţă fă stocuri de binecuvîntari, asigurăte bine.

4. CÎND VRĂŞMAŞUL/DIAVOLUL/INAMICUL TE ÎMPRESOARĂ; GÎNDEŞTE-TE LA RESPONSABILITATEA CARE O AI ŞI FAŢĂ DE CEI DIN NEAMUL TĂU NU UITA VESTEA BUNĂ TREBUIE RĂSPÎNDITĂ
-Binecuvîntarea descoperita trebuie răspîndită (vers.5; Isus şi Evanghelia Sa).
(a) VESTEA BUNĂ CU PRIVIRE LA CELE MATERIALE: Apoi si-au zis unul altuia: „Nu facem bine! Ziua aceasta este o zi de veste buna. Daca vom tacea si daca vom astepta pana la lumina zilei de maine, vom fi pedepsiti. Veniti acum si haidem sa dam de stire casei imparatului.” (2Reg.7:9).
(b) VESTEA BUNĂ CU PRIVIRE LA CELE SPIRITUALE: Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei si le-a zis: „Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.” (Matei28:18-20).

5. CÎND VRĂŞMAŞUL/DIAVOLUL/INAMICUL TE ÎMPRESOARĂ; ANTICIPEAZĂ O RECOMPENSĂ MARE/BOGATĂ PENTRU CĂ NU AI PĂSTRAT COMOARA GĂSITĂ NUMAI PENTRU TINE .
-De obicei se întîmplă între oameni, aproape de fiecare dată cînd faci un bine te poţi aştepta la rău, dar nu tot aşa e la Dumnezeu, ce bucurie, ce glorie vor primi toţi aceia care au răspîndit Vestea Bună a împăcării cu Dumnezeu celor pierduţi în păcat.

ÎN CONCLUZIE: Cînd inima creştinului/cetatea lui este împresurată de cel rău , cînd aşa cum spune proverbul:”se strînge cureaua”, cînd minoritari îşi cer drepturi care afectează credinţă în Dumnezeu, să nu uităm Dumnezeu e încă pe tron, El nu a pierdut controlul, să-L rugăm să ne trimită paza Sa: Ingerul Domnului tabaraste in jurul celor ce se tem de El si-i scapa din primejdie. (Ps.34:7).
~strainisicalatori~

(dutu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s