PAPA IAR A ZIS UNA….ASTA E UN MOTIV IN PLUS SA NU MA FAC CATOLIC, DACA NICI PAPA NU ISI TINE LINIA CE SA MAI SPUNEM DE CEILALTI…

Papa Francisc: Evoluția și creația nu sunt incompatibile

Papa Francisc a participat la o dezbatere asupra controverselor legate originea vieții umane, afirmând că teoria Big Bang nu este în contradicție cu intervenția unui Creator divin, ba chiar o face necesară.

Papa s-a adresat în cadrul Academiei Pontificale de Științe, întrunite la Vatican, pentru a discuta despre „dezvoltarea conceptelor naturii”, anunță RNS.

Declarațiile făcute în acest context de Suveranul Pontif repun pe tapet deja tradiționalele controverse dintre știință și religie pe tema originii vieții și, implicit, a omului. Abordarea lui Francisc se încadrează în tiparele obișnuite ale Bisericii Catolice privind acest subiect. „Când citim despre creație în Geneza, există riscul de a ne imagina că Dumnezeu a fost un magician, cu o baghetă magică în stare să facă totul. Dar nu a fost așa”, a spus Francisc. În opinia liderului catolic, Dumnezeu ar fi lăsat ființei umane câmp deschis pentru ceea ce Francisc consideră a fi evoluție: „El a creat ființe umane capabile să se dezvolte în conformitate cu legile naturale pe care le-a dat fiecăruia, astfel încât acestea să ajungă la desăvârșirea lor”.

Actualul papă consideră că începutul lumii nu a fost rezultatul unei acțiuni haotice, ci al principiului iubirii. Aceasta ar fi o demonstrație sigură a existenței unei forțe divine. De aceea papa este convins că există posibilitatea ca credințele în creație și evoluție, deși concurente, să poată coexista.

„Dumnezeu nu este o ființă divină sau un magician, ci Creatorul care a adus totul la viață”, a spus papa, ilustrând prin această afirmație faptul că lui Dumnezeu nu I se poate nega rolul de forță creatoare. Ceea ce s-a întâmplat însă după Creație este o altă poveste care ține de un alt registru al existenței umane.  „Evoluția naturii nu este incompatibilă cu noțiunea de creație, pentru că evoluția presupune crearea unor ființe care evoluează”, a plusat papa, ridicând miza concepției despre evoluția omului.

Catolicismul în căutarea unei armonii cu știința

Afirmațiile Suveranului Pontif doresc să sugereze faptul că învățătura catolică tradițională nu este în contradicție cu evoluția. Francisc nu este chiar un inovator aici. Cel care a făcut pași fermi în această direcție a fost Papa Pius al XII-lea. În 1950, acesta a proclamat inexistența opoziției între evoluție și doctrina catolică. În encliclica sa, Pius confirma că nu există niciun conflict intrinsec între creştinism şi teoria evoluţiei. Condiția impusă era o recunoaștere a faptului că sufletul vine de la Dumnezeu. Practic, în viziunea Pontifului roman, miza controversei nu implică ființa umană sub aspectul ei fizic, ci doar elementul imaterial al omului.

Pe drumul deschis de Pius a înaintat apoi Ioan Paul al II-lea. În 1996, acesta a aprobat declarația lui Pius prin intermediul unui mesaj susținut în faţa Academiei Pontificale de Ştiinţe. Atunci, pontiful roman declara că „noile cunoştinţe ştiinţifice ne-au condus la concluzia că teoria evoluţiei nu este doar o simplă teorie”.

O nuanțare a disputei a fost introdusă mai târziu de Benedict al XVI-a care părea să susțină teoria designului inteligent și ideea că lumea este prea complexă pentru a fi evoluat în conformitate cu teoria selecției naturale. Cardinalul Christoph Schoenborn de la Viena, un apropiat al fostului papă, a scris în The New York Times că „evoluția în sensul unei origini comune ar putea fi adevărată, dar evoluția în sensul neo-darwinian – adică de proces nedirijat, neplanificat – nu este”.

Reacții la afirmațiile lui Francisc

După Benedict, a venit acum și rândul actualului lider catolic să își expună concepția cu privire la relația dintre știință și religie pe tema originii vieții. Primele reacții sosite din mediul academic îi sunt favorabile lui Francisc. Probabil în zilele următoare își vor expune opiniile și adversarii. Până atunci, Giovanni Bignami, profesor și președinte al Institutului Național de Astrofizică din Italia, a salutat comentariile făcute de Francisc, spunând că acesta „a îngropat pseudo -teoriile creaționiștilor”.

„Declarația Papei este semnificativă”, a declarat Bignami. „Noi suntem un rezultat direct al Big Bang-ului care a creat Universul. Evoluția a venit din Creație”, sună convingerea fermă a acestuia, alimentată acum și de poziția exprimată de Suveranul Pontif.

Și Giulio Giorello, profesor de filosofia științei la Universitatea din Milano, a comentat favorabil intervenția papei, susținând că impresia generală este că Francisc a încercat să reducă starea de tensiune dintre știință și teologie.

Ce fel de evoluționism susține catolicismul?

În genere, ideea de evoluționism exclude existența divină. Modelele științifice evoluționiste percep lumea ca fiind lipsită de vreun plan originar sau de vreo voință divină. Nu aceasta este și percepția Bisericii Catolice care întrevede posibilitatea unei armonizări a celor două mari teorii despre originea vieții.

Mesajele pe care diferiți papi sau savanți catolici le-au formulat în ultimul timp reliefează acceptarea ideii de evoluţie, doar ca pe o parte a planului divin. Această poziție poate fi definită ca un model de creaţionism teist, cunoscut şi sub numele de creaţionism evoluţionist. Este teoria în baza căreia biserica poate să susțină că procesul evoluţiei a fost planificat şi călăuzit de Dumnezeu.

Pe cât de atractivă este teoria, pe atât de ample sunt problemele

Ideea unui design inteligent care s-a aflat în spatele unei creații ce a fost lăsate ulterior să evolueze este atractivă fiindcă reușește să creeze o punte de legătură între conceptele științifice și modelul creației, așa cum este el menționat în prima carte a Bibliei. Din această perspectivă, teoria Big-Bang-ului ar putea fi funcțională și pentru lumea teologică, fiindcă nu exclude prezența divină, ci chiar o presupune. Există însă o problemă care rezidă din validarea acestei teorii.

Noile date științifice aduse de descoperirea bosonului Higgs (renumita „particulă a lui Dumnezeu”) au arătat că Universul ar fi trebuit să intre în colaps imediat după Big Bang. Cu alte cuvinte, Universul rezultat dintr-un modelul explicativ al exploziei cosmice nu avea nicio șansă de existență.

Dacă știința încă nu are păreri unitare despre geneză și evoluție, cu atât mai puțin i se poate pretinde aceasta teologiei. Opiniile Suveranilor Pontifi sunt încercări de explicare a tainelor Universului care nu atrag unanimitate de opinii în lumea cititorilor Bibliei.

De altfel, lipsa unanimității este și una dintre problemele care derivă din încercările de formulare a unor răspunsuri care mizează pe alt gen de axiome decât cele afirmate în Biblie. De aceea, „catolicii trebuie să analizeze profund consecinţele unei asemenea perspective”, este de părere Ken Ham, un susţinător al creaţionismului de pe poziția omului de știință. Criticii tentativelor de armonizare a creaționismului cu evoluționismul consideră că o abordare care să nege creaţiunea literală, în şase zile, și care mizează pe o evoluție ulterioară subminează autoritatea Bibliei. De fapt, aceasta este și problema fundamentală, fiindcă disputa nu este atât de mult pe textul biblic, ci în jurul autorității pe care acesta este construit. Restul poate fi doar interpretare și expuneri de opinii mai mult sau mai puțin avizate.

Foto: Wikimedia

Sursa: http://semneletimpului.ro/religie/teologie/creationism/papa-francisc-evolutia-si-creatia-nu-sunt-incompatibile.html

 

2 gânduri despre „PAPA IAR A ZIS UNA….ASTA E UN MOTIV IN PLUS SA NU MA FAC CATOLIC, DACA NICI PAPA NU ISI TINE LINIA CE SA MAI SPUNEM DE CEILALTI…

  1. Există armonie între creație și știință, dar între știința autentică, cea bazată pe Cuvântul lui Dumnezeu. Nu putem amesteca toată știința într-o oală cu credința creaționistă autentică. Pentru că la ora actuală sunt mii de cercetători atei care născocesc tot felul de invenții și informații false doar ca să-și susțină teoriile. Cred cu tărie că și azi trebuie ca orice informație să fie trecută prin filtrul Cuvântului lui Dumnezeu și prin călăuzirea Duhului lui Hristos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s