SPALAREA PICIOARELOR (2)

SPALAREA PICIOARELOR : PORUNCA ORI SIMBOL NUMAI ? (Ioan 13:1-17)

*Ca dovada a unei lucrari interioare produse in inima noastra,facem un act exterior :Spalarea Picioarelor (dutu)

*Dovada exterioara a unei lucrari savarsite in interior (dutu)
Spalarea picioarelor descrisa in evanghelia dupa Ioan la cap.13 devine un subiect aprins de discutie pana acolo incat credinciosi care frecventeaza aceiasi biserica, ajung sa fie divizati in crezul lor,cand e vorba de spalarea picioarelor;pentru unii  = da ;pentru altii = nu…

*SPALAREA PICIOARELOR ,O PORUNCA IGNORATA DE MULTI CRESTINI.

Spalarea picioarelor a fost un act pe care L-a practicat Isus,oare trebuie sa facem spalarea picioarelor si azi?!.

1.SPALAREA PICIOARELOR  = Un obicei transmis din generatie in generatie,vom intalni scrieri despre spalarea picioarelor atat in V.T. cat si in N.T.,chiar inainte ,ca Isus impreuna cu ucenici Lui.(Ioan.13) sa faca actul spalari picioarelor in odaia de sus.

2.SPALAREA PICIOARELOR = O porunca nescrisa ,dar practicata:

(a)In cortul lui Avraam se practica spalarea picioarelor (Genesa.18:1-5)

-a fost practicata spalarea picioarelor atunci cand veneau oaspeti la cortul lui (primire de oaspeti o alta porunca nescrisa dar practicata)

*vers.4 ,ne lasa sa intelegem ca spalarea picioarelor nu a fost facuta de Avraam,nici de musafiri ci de altcineva(poate un servitor) = “sa vi se spele picioarele”.

(b)In casa lui Lot,deasemenea se practica spalarea picioarelor.

-primirea de oaspeti a fost insotita si de actul spalari picioarelor (Genesa.19:1-3)

*se pare ca de data aceasta ,spalarea picioarelor nu a fost facuta nici de Lot,nici de altcineva din casa ,ci direct de musafiri (vers.2-3) =”si spalati-va picioarele”.

(c) In casa lui Laban ,de asemenea se practica spalarea picioarelor.Robul lui Avraam si tuturor oamenilor ce erau cu el.li s-a adus apa pentru spalat picioarele.

*aici se pare ca spalarea picioarelor sa facut de catre cei de-a casei “a adus apa pentru spalat picioarele omului aceluia si ale oamneilor cari erau cu el (Genesa 24:31-33).

(d)In casa lu Iosif,in tara Egiptului,se practica la fel spalarea picioarelor.(Genesa.43:24)

-Economul a dus pe fratii lui Iosif in casa,

*L-ea data apa  de si-au spalat picioarele (vers.24) actul a fost safarsit de fratii lui Iosif (de musafiri)

(e) In Ghibea ,un levit ce era in calatorie si-a gasit un loc pentru noapte in casa unui batran ce se intorcea de la lucrul campului(Jud.19:15-21)

*o data ce au intrat in casa. =”calatori,si-au spalat picioarele,apoi au mancat si au baut”. Spalarea picioarelor a fost efectuata de catre musafiri.

De fiecare data spalarea picioarelor s-a facut inainte de a se servi masa, si a fostt efectuata de:musafiri sau de cineva din casa sau de-a casei –servitori.

(f)In casa lu Simion (in N.T.) (Luca .7:44-47)

*Actul spalari sa facut in timpul mesei de o straina.

3.SPALAREA PICIOARELOR = Un act normal in timpul unei vizite

-un act al bunei primiri aratat fata de musafiri. “Fi bine venit in casa mea”

-ne practicat ,atragea dispret: “Am intrat in casa ta,si nu Mi-ai data apa pentru spalat picioarele”(Luca.7:44).

4.SPALAREA PICIOARELOR = Un semn al ridicari poverilor de catre gazda pentru musafirul ce intra in casa lui pentru o vreme.  “Fi comod,simptete bine,acum esti musafirul meu”

-odihniti-va .le-a pregatit mancare (Genesa 18:4-8).

–  le-a pregatit o cina (Genesa 19:3)

-l-ea pregatit casa,loc pentru camile,paie si nutret,un loc de dormit si mancare (Genesa.24:31-33)

-i-a bagat in casa,le-a dat nutret magarilor,odihna si mancare pentru fratii lui Iosif (Genesa.43:24-25)

-In casa batranului din Ghibea ,batranul a spus drumetilor:”Toate nevoile, le i-au aupra mea,numai sa veniti la mine in casa (Jud.19:20).

5.SPALAREA PICIOARELOR = Un act necesar.

-Dupa o calatorie pe jos ,prin praf era nevoie sa se efectueze spalarea picioarelor (in toate descrierile din V.T.)

-Coborarea lui Isus in cetatea Ierusalimului,felul actionari in Templu,le-a dat de gandit ucenicilor (in curand vom fi primministri in Imparatia condusa de Isus –s-a umflat orezul in ei).Era nevoie de o schimbare a minti lor,spalarea picioarelor pentru ei era foarte necesara sa ii faca sa inteleaga ca a fi cineva insemneaza sa fi slujitorul tuturor. Era necesar de aceea ,Liderul lor,Isus, s-a aplecat si le-a spalat picioarele.

6.SPALAREA PICIOARELOR –Lectie practica in viata ucenicilor.Ce au invatat ucenici si ce trebuie sa invatam si noi?:

(a) Lectia iubiri  -a fost dovedita de femeia pacatoasa in casa lui Simion (Luca 7:47-48)

-Isus si-a dovedit iubirea fata de ucenici Sai pana la capat (Ioan.13:1-4)

(b)Lectia iertari – dovada ca a fost iertata (Luca.7:47-48)

-Numai niste oameni impacati intre ei (iertati)pot sa se plece sa spele picioarele unii altora.

(c)Lectia smereniei – (vers.4-5;12)

Isus:

-Sa sculat,

-Sa desbracat de hainele Lui,

-A luat un stergar,

-Sa incins cu el,

-A turnat apa intr-un lighian,

-A spalat picioarele ucenicilor (la toti ,si lui Iuda)

-L-ea sters cu prosopul cu care era incins.

Isus .Liderul lor,Imparatul imparatilor,Fiul lui Dumnezeu s-a aplecat in smerenia Lui pana acolo incat a spalat picioarele ucenicilor Sai,predandu-le lectia smereniei.

(d) Materialul(ori cartea cu invataturile despre Spalarea Picioarelor se deschide treaptat) “Taina Spalari Picioarelor” Un material tainic ,care se descopera numai acelora ce practica actul Spalari Picioarelor.

-Isus stia (vers.7) practica ,Spalarea Picioarelor si El (Dumnezeu) iti va descoperi lucruri mari ascunse pe care nu le intelegi inca.

-Taina nepriceputa de ucenici(Petru) dar descoperita in timpul Spalari Picioarelor (vers.12)

-Materialul/tainic  in care se descopera lucruri marete ale viitorului,numai dupa efectuarea actului de Spalare a Picioarelor (vers.17).

7.SPALAREA PICIOARELOR = Nu e un act simbolic numai (motiv pentru care unii zic ,nu trebuie facuta) ci si un act practice/fizic.

Cateva din lucrurile care stau la baza ca nu e simbol  ,numai,ci  si ceva practic:

(a)Marele Invatator Isus ,ar fi putut sa tina ucenicilor un discurs cu tema sau subiectul Spalari Picioarelor si   sa ii faca sa inteleaga fara sa mai recurga la practica.Isus stia teorie dar si practica. Desi era Marele Invatator, nu s-a folosit de teorie ci de practica. (vers.4-5;12).

(b)Daca Spalarea Piciorelor ,e un act simbolic numai  ,atunci nu mai e nevoie nici de botez caci unuii vorbesc de botez ca un act simbolic luand cuvintele apostolului Petru: Icoana aceasta inchipuitoare va mantuieste acum pe voi, si anume botezul, care nu este o curatare de intinaciunile trupesti, ci marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Isus Hristos, (1Pet.3:21) . Atat botezul cat si Spalarea Picioarelor ,nu sunt acte simbolice ci sunt acte savarsite in mod practic, fizic. Printr-o lucrare exterioara se dovedeste o lucrare facuta /savarsita in interior.

(c) Daca era teorie (simbolica -numai )Spalarea Picioarelor,de ce  Isus a practicat?,si Ne-a lasat o pilda ca sa facem si noi.(vers.15). 

(d) Spalarea Picorelor  e un act practic  in exterior (ca simbol)dar ne vorbeste de o lucrare interioara ,o transformare care s-a facut déjà (iubirea,ingaduinta,iertarea,slujirea in dragoste).

8.SPALAREA PICIOARELOR = Porunca.  Isus a ridicat Spalarea Picioarelor de la un obicei ,la treapta de porunca (Ioan 13:14).

9.SPALAREA PICIOARELOR  = Un act foarte important in viata credinciosului.                                                                                                                                                                 – a facut si Isus Spalarea Picioarelor (Ioan.14)                                                                                                                                                                                                                                   – suntem datori (vers,14)                                                                                                                                                                                                                                                                             -suntem obligati de Isus prin Cuvantul lui  =si voi sa faceti cum am facut Eu (vers.15) .                                                                                                                                                    –pozitia noastra in Hristos ne obliga , la ascultare si implinire;El este Domnul si noi  robi  Lui ;noi suntem trimisi/slujitori ,El Stapan si da comanda noi trebuie sa facem(vers,16)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                -pentru ca vom fi rasplatiti (vers.17).vom fi fericiti.

 

*Daca stiti aceste lucruri, ferice de voi daca le faceti.(Ioan 13:17)

~strainisicalatori~

(dutu)

7 gânduri despre „SPALAREA PICIOARELOR (2)

  1. Domnul Isus a fācut si ne-a poruncit sā facem la fel.
    Are acest act de cult o insemnātate mai profundā decât aceea de a împlinii porunca Mântuitorului?
    Eu cred cā da. De aceea Mântuitorul a insistat lui Petru si celorlalti ucenici sā l-e spele picioarele.
    Este simbolul umilintei in fata unui frate de credintā.
    Este dovada cā doresc, mā pun la dispozitie sā „curāt” mizeria josnicā a acelui care are nevoie de a fi curātit.
    Lucruri care nu pot fi efectuate intr-o singurā instantā in cele câteva secunde, la Cina Domnului.

    • Ce e foarte tist caci foarte multi nu practica -spalarea picioarelor. Uni o practica de forma:numai pe cine vrea,ori cu ciorapi,ori de vazul lumii.
      Practicarea intr-un mod corect biblic si cu o smerenie adanca asa cum ne-a invatat Isus ,e urmata de multe binecuvantarii.

  2. Petru stia foarte bine insemnatatea spalarii picioarelor, si totusi n- a vrut sā lase pe Mantuitorul sā-i spele picioarele. Dar Isus i-a zis ‘ca fac Eu acum tu nu intelegi’.

  3. Spalarea Picioarelor s-a stabilit ca find un act de cult. Lucru bun. Necazul este ca acest „act” se face numai o data pe luna, la Cina Domnului, o persoana unei alte persoane. Intreb eu; cate din aceste semnificatii amintite mai sus in articol, se pot implementa in acest scurt timp? In cele approx 2 minute.
    Daca Spalarea Picioarelor este un lucru practic cand si unde se poate practica?

    • Aici este faptul de care s-a lovit un teolog danez. Problema care si-a pus-o a fost urmatoarea: eu cred si sustin declaratia de credinta a cultului meu. Eu urmaresc sa in deplinesc toate cerintele cultului, toate ritualurile. Eu arat si ma comport ca un Crestin. Dar, urmeaza el, cum pot sa fiu sigur ca sunt Crestin?

      Cu alte cuvinte, si dracii cred. Si Fariseii duc la indeplinire toate ritualurile, dar nici dracii, nici Fariseii no vor ajunge in imparatia lui Dumnezeu. Mai mult ca atat, fiecare regula are exeptia ei. Avem exemple de oameni care s-au pocait si nu au luat botezul. Unuia din ei, Domnul Isus i-s spus ca va fi cu el in rai. Cunosc multi crestini care nu practica ritualul spalarii picioarelor, dar dau dovada ca practica lectiile care trebui invatate din spalarea picioarelor. Nu am un raspuns concret la problema ritual vs ideologie (credinta). Eu cred ca ele merg mana in mana, dar credinta intotdeauna eclipseaza ritualul.

      • Nici Botezul,nici Cina Domnului,nici Spalarea Piscioarelor.nici,nci,e nevoie de o traire cu Hristos zilnica,ca adevaratul Botez.Cina Domnului,Spalarea Picioarelor e o exteriorizare a ceea ce suntem in nauntru si ca traim pentru Hristos,daca cu adevarat Hristos traieste in noi.Se pare ca talharul e un caz special si nu se poate astepta nici o data cu pocainta pana iti dai ultima rasuflare. Incolo vorbind despre mantuire ,e mila Domnului care ne salveaza pe toti…

    • Spalarea piceoarelor se practica atunci cind I’ll accepti pe isus sa te spele de pacatele facute zilnic chemindul in odaita in fiecare sfirsit dezi marturisinduti pacatele facute zilmic daca isus face cu tine asa fa si la frati tai la fel cum tia facut tie cristos aceasta e spalarea practica spirituoala

Lasă un comentariu